Чому перерозподілені кошти на діагностику онкологічних захворювань

29 жовтня 2020 о 10:55
829

28 жовтня 2020 р. під час засідання Уряду Денис Шмигаль, прем’єр-міністр України, прокоментував рішення Уряду перерозподілити кошти для проєкту «Удосконалення молекулярно-генетичної діагностики онкологічних захворювань в Україні».

Коментар Дениса Шмигаля

«У засобах масової інформації, на жаль, поширена маніпуляція про те, що нібито кошти, які призначалися для онкохворих, пішли на дороги. Для мене особисто дуже важливо прояснити ситуацію, аби закрити це питання», — зазначив Д. Шмигаль.

Очільник Уряду підкреслив, що у 2020 р. виділено рекордну кількість коштів на лікування онкохворих. Загалом на 40% більше, ніж у 2019 р., та вдвічі більше, ніж у 2018 р.

«З вересня цього року наш Уряд майже у 5 разів підвищив тариф на діагностику та хіміотерапевтичне лікування у разі онкозахворювань у дітей. Це означає, що заклади, в яких лікують маленьких пацієнтів, отримають більше коштів, щоб надавати якіснішу допомогу», — наголосив глава Уряду.

Коментар Ігоря Петрашка

Як зазначив міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігор Петрашко, цього року мала бути реалізована програма реконструкції лабораторії Національного інституту раку, кошти на які виділялися у 2018–2019 рр., проте за цей час не проведено жодної підготовчої роботи.

«Тільки в цьому році розпочалася підготовка Міністерством охорони здоров’я України і зроблено проєкт, зокрема проведена державна експертиза. Проєкт не одного дня, він дійсно непростий. Міністерству охорони здоров’я потрібно більше часу, щоб його реалізувати», — відзначив І. Петрашко.

Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства зауважив, що Уряд за погодженням із Міністерством охорони здоров’я України підтримав рішення Міжвідомчої комісії з питань державних інвестиційних проєктів щодо перерозподілу коштів за цією програмою. Такий перерозподіл також погоджено Комітетом Верховної Ради з питань бюджету.

«Кошти для реконструкції лабораторії діагностики будуть передбачені в наступному році», — повідомив І. Петрашко.

Міністр підкреслив, що перерозподіл дозволить реалізувати незавершений проєкт щодо діагностики онкологічних захворювань у 2021 р.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами kmu.gov.ua