Фінансування на лікування онкозахворювань збільшилося на 70%

5 жовтня 2020 о 12:06
618

Щороку близько 140 тис. українців дізнаються, що мають рак. Так, за даними Центру медичної статистики МОЗ, минулого року про такий діагноз дізналися більше ніж 136 тис. людей в нашій країні. Про це під  час щоденного брифінгу Національної служби здоров’я (НСЗУ) повідомив Андрій Віленський, т.в.о. голови служби.

Тому у 2020 р. за Програмою медичних гарантій фінансування лікування онкологічних захворювань було збільшено на 70% порівняно з попереднім роком. Більшість законтрактованих НСЗУ онкологічних лікарень отримали більше фінансування за Програмою медичних гарантій, ніж за минулорічною субвенцією. Загалом на 2 млрд грн.

Контракти і виплати

На сьогодні НСЗУ законтрактувала 118 медичних закладів на надання послуг з діагностики та лікування онкологічних хвороб. З них:

  • 33 заклади – на надання послуг з діагностики та радіологічного лікування;
  • 117 закладів – на послуги з діагностики та хіміотерапевтичного лікування;
  • 30 з цих закладів — спеціалізовані лікарні з лікування онкологічних захворювань.

За надання допомоги пацієнтам у квітні–вересні НСЗУ виплатила закладам більше ніж 2 млрд грн.

Зокрема, найбільше коштів отримали:

  • Одеський обласний онкодиспансер — 148 млн грн;
  • Київський обласний онкодиспансер — 123 млн грн;
  • Дніпровський обласний клінічний онкодиспансер — 112 млн грн;
  • Київський міський клінічний онкоцентр — 99 млн грн;
  • Криворізький онкодиспансер — 82 млн грн.

Збільшення тарифу на дитячу онкологію

Окрім того, з вересня поточного року в 4,7 раза збільшено тариф на діагностику та хіміотерапевтичне лікування онкозахворювань у дітей. А отже заклади, в яких лікують онкохворих дітей, отримають більше коштів, щоб надавати якісну допомогу маленьким пацієнтам.

Медичні заклади отримали більше самостійності

Реформа дала медичним закладам більше самостійності. Заклади є незалежними підприємствами, а їхні керівники отримали більше управлінської свободи. Зокрема, й у використанні коштів, які отримує заклад за надання медичних послуг населенню. У той же час керівники разом із самостійністю отримали також відповідальність: за забезпечення надання якісних послуг пацієнтам, за розвиток закладу, за гідну матеріальну винагороду своїм працівникам. І саме від керівників закладів та їхнього вміння розпоряджатися фінансами залежить майбутнє закладу.

Що входить до безоплатного пакету медичної допомоги

Безоплатна допомога пацієнту з онкозахворюванням в межах Програми медичних гарантій включає:

  • інструментальну та лабораторну діагностику;
  • проведення хірургічного втручання в умовах стаціонару;
  • проведення радіотерапії та хіміотерапії в стаціонарних та амбулаторних умовах;
  • лікарські засоби з Національного переліку;
  • медичний догляд, перебування та харчування під час перебування у стаціонарі в лікарні;
  • психологічну підтримку.

Додатково пацієнт зможе безоплатно отримати ліки, що централізовано закуповуються за кошти державного бюджету за різними державними програмами.

Інформація про наявність відповідних ліків в конкретній лікарні має бути розміщена на офіційному вебсайті медичного закладу та органу місцевої влади, а також на інформаційній дошці в лікарні.

Рання діагностика онкозахворювань

Окрім того, до Програми медичних гарантій включено 6 інструментальних досліджень, спрямованих на ранню діагностику найпоширеніших серед населення онкозахворювань. Серед них, зокрема, мамографія та колоноскопія. Це допоможе виявляти онкозахворювання на ранніх стадіях та вчасно починати їх лікування.

Ці дослідження для пацієнта є безоплатними. За пів року дії Програми медичних гарантій майже 124 тис. пацієнтів зробили такі дослідження за кошти держави. А НСЗУ вже виплатила закладам за проведення таких досліджень 69 млн грн.

Як отримати безоплатну медичну допомогу

Щоб отримати безоплатне лікування при онкозахворюванні або безоплатно пройти інструментальне дослідження, пацієнту потрібно:

  • звернутися до свого лікаря або лікуючого лікаря, який випише направлення на обстеження чи лікування;
  • обрати будь-який заклад, який уклав договір з НСЗУ, та звернутися до нього для проведення там діагностики чи лікування. Перелік таких закладів, зокрема, можна знайти на сайті НСЗУ на інформаційних дашбордах.

Плани на 2020 рік

У Програмі медичних гарантій наступного року НСЗУ пропонує:

  • збільшити тарифи на послуги з діагностики та лікування онкозахворювань та застосовувати до них коефіцієнти: підвищувальні для лікування дітей та знижувальні при проведенні променевої терапії не на лінійному прискорювачі, а на застарілому обладнанні;
  • виділити в окремий пакет послуги з діагностики, лікування та супроводу пацієнтів з гематологічними та онкогематологічними захворюваннями у дорослих та дітей в амбулаторних та стаціонарних умовах;
  • залишити ранню діагностику онкозахворювань серед пріоритетних послуг Програми медичних гарантій. Це дозволить виявляти захворювання на більш ранніх стадіях та підвищить шанси пацієнтів на успішне лікування.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами facebook.com/nszu.ukr