Лікування пацієнтів з інсультом у Програмі медичних гарантій

28 жовтня 2020 о 14:09
875

Щороку в Україні трапляється понад 120 тис. випадків інсульту. Про це під час брифінгу 28 жовтня 2020 р. повідомив Андрій Віленський, т.в.о. голови Національної служби здоров’я України (НСЗУ). Зазначено, що ця хвороба залишається однією з основних причин смертності в нашій країні. Внаслідок інсульту українці втрачають роки здорового життя внаслідок цієї недуги.

Поширеність інсульту

З 1 квітня 2020 р. в електронній системі охорони здоров’я зареєстровано понад 58 тис. випадків інсультів. З них летальних випадків — понад 10 тисяч. Найбільше випадків інсульту — у Дніпропетровській, Харківській та Запорізькій областях. Найбільша частка летальності — у Донецькій, Луганській та Одеській областях, найменша — у Чернігівській.

Медична допомога хворим на інсульт

Тому НСЗУ визначила лікування пацієнтів з інсультом пріоритетним напрямком у Програмі медичних гарантій. При укладенні договорів  НСЗУ висувала до лікарень вимоги щодо наявності необхідного медичного обладнання, медичного персоналу потрібної кваліфікації, здатності забезпечити роботу закладу в цілодобовому режимі для того, щоб пацієнт міг отримати всю необхідну медичну допомогу. Зокрема, у закладі повинні бути обладнання для нейровізуалізації, можливість для проведення тромболізису, а також відповідні спеціалісти.

На сьогодні 192 медичні заклади надають допомогу пацієнтам при гострому мозковому інсульті за договором з НСЗУ. За Програмою медичних гарантій вони надали медичну допомогу майже 40 тис. пацієнтів із гострим мозковим інсультом та отримали за це понад 900 млн грн. Найбільше коштів отримали Харківська область — понад 85 млн грн, місто Київ — понад 83 млн грн та Дніпропетровська область — понад 73 млн грн.

З 1 липня 2020 р. було збільшено тариф на надання медичної допомоги при гострому мозковому інсульті у стаціонарних умовах — з 19 332 грн до 26 947 грн.

Що входить до пакета безоплатних послуг

Для пацієнта медична допомога з лікування інсульту є безоплатною. До пакета безоплатних медичних послуг включено діагностику (КТ, екстрені лабораторні дослідження), медикаментозне лікування та знеболення за потреби, проведення тромболітичної терапії, цілодобовий моніторинг стану пацієнта в реанімації, медична реабілітація в гострий період, лікарські засоби з Національного переліку та витратні матеріали, ліки та медичні засоби, які закуповуються централізовано за кошти бюджету, а також харчування у стаціонарних умовах.

Як отримати медичну допомогу

Щоб отримати медичну допомогу, потрібно лише викликати швидку допомогу за номером 103 для людини, яка має симптоми інсульту. Бригада швидкої допомоги повинна  доставити пацієнта в медичний заклад, який уклав договір з НСЗУ за цим пакетом медичних послуг відповідно до маршруту, затвердженого в регіоні. Своєчасна та якісна медична допомога підвищує шанси на повноцінне одужання пацієнта.

Плани на 2021 рік

Саме тому у Програмі медичних гарантій на 2021 рік НСЗУ пропонує ввести підвищувальний коефіцієнт на рівні 5% доплат за дотримання бригадами екстреної медичної допомоги правильних маршрутів пацієнтів із підозрою на інсульт. Центр екстреної медичної допомоги отримає більше коштів, якщо бригада доставлятиме пацієнта з підозрою на інсульт саме до того закладу, який має договір з НСЗУ на лікування цього захворювання.

Також запровадити коригувальні коефіцієнти відповідно до методу лікування інсульту: за лікування з проведенням тромболітичної терапії, з проведенням тромбекстракції тощо. А для того щоб зробити лікування наслідків інсульту доступнішим, НСЗУ пропонує розширити програму «Доступні ліки» в наступному році.

Підвищення тарифів на лікування пацієнтів з інсультом напряму залежить від того, чи відбудеться збільшення бюджету Програми медичних гарантій на 2021 рік зокрема, до 5% ВВП.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами nszu.gov.ua