Допомога при серцево-судинних захворюваннях у Програмі медичних гарантій

29 вересня 2020 о 15:05
635

29 вересня 2020 р. під час чергового брифінгу Національної служби здоров’я України (НСЗУ) Андрій Віленський, т.в.о. глави відомства, розповів про те, яка допомога надається пацієнтам із серцево-судинними захворюваннями в рамках Програми медичних гарантій.

Зазначено, що серцево-судинні захворювання є найпоширенішими серед українців. За даними Держстату, за січень–липень 2020 р. від хвороб системи кровообігу померли майже 228 тис. осіб. Тому до профілактики та лікування цих захворювань прикута особлива увага НСЗУ.

Серцево-судинним хворобам можна запобігти. Важливо, щоб кожна людина знала, що знизити ризик цих захворювань можна за допомогою здорового способу життя та фізичної активності, а також завдяки регулярним візитам до свого лікаря первинної медичної допомоги із профілактичною метою. Якщо ж у вас вже виявили це захворювання, то регулярне застосування ліків дозволить контролювати його та підтримувати нормальне самопочуття.

Допомога на первинній ланці

Лікар первинної ланки надає низку послуг для профілактики та лікування серцево-судинних захворювань.

Зокрема, це вимірювання артеріального тиску, оцінка загального серцево-судинного ризику за шкалою SCORE, електрокардіограма, аналіз крові на загальний холестерин, швидкий тест на тропонін, що у поєднанні з результатами ЕКГ або методами діагностичної візуалізації допомагає ідентифікувати гострий стан.

За потреби лікар первинки має виписати направлення на консультацію до вузького спеціаліста, наприклад до кардіолога. Або на проведення додаткових досліджень та аналізів, зокрема на ультразвукове дослідження серця. З електронним направленням лікаря отримання цих послуг для пацієнта є безоплатним.

Також лікар первинки може виписати е-рецепт на ліки від серцево-судинних захворювань, що входять до програми «Доступні ліки». Ці препарати пацієнт отримує в аптеці безоплатно або з незначною доплатою.

90% користувачів програми «Доступні ліки» отримують за нею ліки саме від серцево-судинних захворювань, це понад 2 млн 150 тис. пацієнтів. Регулярне та безперервне застосування ліків дозволяє тримати серцево-судинні захворювання під контролем та уникнути різкого погіршення стану здоров’я пацієнта.

Екстрена медична допомога

Якщо ж з пацієнтом трапилася серцево-судинна катастрофа, тобто стався інфаркт чи інсульт, все, що йому потрібно зробити, щоб отримати допомогу — викликати швидку допомогу за номером 103.

Бригада швидкої допомоги має доставити пацієнта в той медзаклад, який уклав договір з НСЗУ на надання послуг з лікування інфаркту чи інсульту. У медзакладі пацієнту з інфарктом чи інсультом надається безоплатно весь комплекс медичної допомоги, включаючи діагностику, лікування, зокрема стентування при інфаркті, медичну реабілітацію в гострий період, лікарські засоби з Національного переліку основних лікарських засобів та витратні матеріали, а також ліки та медичні засоби, які закуповуються централізовано за кошти бюджету (наприклад стенти).

Усі ці послуги для пацієнта з інфарктом чи інсультом також є безоплатними. З квітня по серпень поточного року майже 40 тис. пацієнтів з інсультом та інфарктом отримали безоплатну медичну допомогу за Програмою медичних гарантій.

Плани на 2021 рік

У Програмі медичних гарантій на 2021 рік НСЗУ пропонує запровадити низку змін, що дозволять покращити надання допомоги пацієнтам із серцево-судинними захворюваннями:

  • включити до програми «Доступні ліки» ліки для пацієнтів, що мали інфаркт або інсульт. Це зробить лікування наслідків цих захворювань доступнішим для цих пацієнтів;
  • підвищити тарифи на надання послуг з лікування інфаркту та інсульту в медичних закладах;
  • ввести підвищувальний коефіцієнт на рівні 5% доплат за дотримання бригадами екстреної медичної допомоги правильних маршрутів пацієнтів. Якщо бригада швидкої допомоги доставлятиме пацієнта, наприклад з підозрою на інфаркт, саме до того закладу, який має договір з НСЗУ на його лікування, Центр екстреної медичної допомоги отримає більше коштів. Наявність у закладу договору з НСЗУ на лікування інфаркту означає, що в такому закладі є все необхідне обладнання та спеціалісти для надання допомоги пацієнту.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами facebook.com/nszu.ukr