Доплати медикам: що робити у разі їх невиплати

23 жовтня 2020 о 14:25
11843

Усі без винятку медичні заклади отримали кошти для виплати запроваджених з 1 вересня 2020 р. надбавок медичним працівникам. Про це під час щоденного брифінгу 23 жовтня 2020 р. заявив міністр охорони здоров’я України Максим Степанов.

Коментар Максима Степанова

«Усі без винятку медичні заклади отримали кошти для виплати надбавок. Сума перерахованих коштів за вересень 2020 р. становить 1 270,589 млн грн, за жовтень — 1,90 млрд грн. Перерахування коштів продовжується, щоб не було жодної затримки з виплатою заробітної плати і цих надбавок за поточний місяць», — зазначив очільник МОЗ.
Він нагадав, що з вересня Уряд за ініціативою МОЗ України вирішив підняти зарплату всім медичним працівникам, які працюють у системі охорони здоров’я, шляхом виплати надбавок.

«Це було рішення, якого чекали тисячі медичних працівників, адже рівень заробітної плати, яку вони отримували довгі роки, був неприпустимим», — додав міністр.
Розмір передбачених надбавок становить для лікарів 3560 грн, середнього медичного персоналу — 2500 грн та молодшого медперсоналу — 1250 грн.

Що робити, якщо надбавку не виплатили

«Якщо хтось із медичних працівників не отримав цієї надбавки, спочатку запитайте головного лікаря, що відбувається. Адже всі медичні заклади отримали кошти на відповідні виплати. Якщо ви не отримали відповіді, зробить повідомлення, зателефонуйте на гарячу лінію МОЗ України. А ми, зі свого боку, поставимо запитання органам місцевого самоврядування, адже лікарні підпорядковуються саме органам місцевої влади, а не МОЗ. Але я думаю, що ми знайдемо спосіб примусити, щоб ці надбавки було виплачено», — наголосив М. Степанов.

Нагадаємо, що раніше у своєму виступі на засіданні Верховної Ради України міністр охорони здоров’я повідомив, що станом на 16 жовтня медичним закладам на лікування хворих на COVID-19 перераховано 5,464 млрд грн.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами moz.gov.ua