План заходів МОЗ України для боротьби з COVID-19

20 жовтня 2020 о 16:32
1137

Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України розробило детальний план щодо забезпечення медичної допомоги у разі погіршення епідемічної ситуації в Україні. Про це 20 жовтня 2020 р. заявив очільник МОЗ Максим Степанов із трибуни Верховної Ради України.

4 рівні небезпеки

«Ми розробили детальний план, що враховує спроможність системи охорони здоров’я і визначає алгоритм дій відповідно до чотирьох рівнів небезпеки. Цей план забезпечує надання медичної допомоги всім, хто її потребує», — зазначив М. Степанов.

За його словами, зараз, зі щоденною кількістю нових випадків у межах 5–7 тис., країна знаходиться на першому рівні, і медична система здатна витримати це навантаження.

«На другому рівні — заповнення ліжкового фонду хворими на COVID-19, — що становить 70% в цілому по країні. Водночас орієнтована щоденна кількість хворих із підтвердженими випадками COVID-19 — 8–10 тисяч. На цьому рівні ми можемо опинитися у найближчі тижні», — підкреслив очільник МОЗ.

За його словами, у цьому разі МОЗ збільшить кількість ліжок у всіх закладах охорони здоров’я на рівні 30% усього ліжкового фонду (тобто 52 тис. ліжок) та розпочне роботи для здійснення заходів, необхідних для розгортання тимчасових госпіталів поза межами закладів охорони здоров’я.

Крім цього, буде забезпечено збільшення кількості медичних працівників у всіх закладах охорони здоров’я, визначених для госпіталізації хворих на COVID-19, зокрема за рахунок залучення працівників з інших відділень.

Третій рівень небезпеки означає заповнення ліжкового фонду хворими на COVID-19 на 85% у цілому по країні. Орієнтована щоденна кількість хворих із підтвердженими випадками COVID-19 — 11–15 тисяч.

Жорсткі карантинні обмеження

«Тут, додатково до заходів другого рівня, ми будемо забезпечувати введення жорстких карантинних обмежень у країні із застосуванням повного переліку обмежень «червоного» рівня епідемічної небезпеки. Буде розпочато мобілізацію всіх медичних працівників та інших категорій працівників. Організовуємо роботу відомчих закладів для цивільного населення, а також забезпечимо роботу польових шпиталів», — розповів М. Степанов.

Останній — четвертий рівень небезпеки — означає, що ресурси системи охорони здоров’я вичерпані, а щоденна кількість випадків захворювання на коронавірус — понад 15–20 тисяч.

Запровадження медичного сортування

«Тут ми будемо змушені запровадити активацію протоколів медичного сортування з пріоритетом надання медичної допомоги. Я впевнений, що ніхто не хоче, щоб країна опинилася на третьому–четвертому рівні. Сьогодні Верховна Рада зібралася вперше після власного карантину. І я сподіваюся, що кожен та кожна в цій залі усвідомлюють, наскільки страшна ця хвороба і наскільки важливо забезпечити виконання цих правил», — підсумував міністр охорони здоров’я.

Нагадаємо, що в Україні більше 75% смертей від COVID-19 припадає на людей віком понад 60 років. Перебіг хвороби також ускладнює наявність у пацієнта супутніх патологій.

Доплати лікарям

Також очільник МОЗ України зазначив, що станом на 16 жовтня 2020 р. медичним закладам, які лікують хворих на COVID-19, Національна служба здоров’я України перерахувала 5,464 млрд грн.

«Станом на 16 жовтня медичним закладам, які лікують хворих на COVID-19, Національна служба здоров’я України перерахувала 5,464 млрд грн. Майже 6 млрд грн направлено на здійснення доплат до заробітної плати медичним та іншим працівникам закладів охорони здоровʼя. Ці доплати розпочалися з 1 вересня 2020 р.», — наголосив М. Степанов.

Міністр також уточнив, що медикам уже виплачено 2,234 млрд грн доплат. Решта фінансування передбачено для виплат медичним працівникам до кінця року. Окрім того, МОЗ направило 911 млн грн для забезпечення готовності та реагування лабораторних підрозділів МОЗ України. Також Міністерством вже погоджено закупівлю 54 комп’ютерних томографів для лікарень на суму 774 млн грн. До кінця року буде закуплено ще 107 комп’ютерних томографів.

МОЗ України також спрямувало 572 млн грн в регіони для забезпечення подачі кисню до ліжкового фонду закладів охорони здоров’я. Крім цього, вже закуплено та доставлено до лікувальних закладів майже 6 млн одиниць засобів індивідуального захисту. Ще 11 млн одиниць буде поставлено до кінця року.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами moz.gov.ua