COVID-19 очима лікаря-анестезіолога

20 жовтня 2020 о 17:11
2534

20 жовтня 2020 р. під час ранкового брифінгу МОЗ України Сергій Дубров, президент Асоціації анестезіологів України, експерт МОЗ, лікар відділення інтенсивної терапії Київської міської клінічної лікарні № 17 розповів про те, з чим стикаються лікарі інтенсивної терапії під час надання медичної допомоги хворим на COVID-19.

Київська міська клінічна лікарня № 17 — заклад другої черги надання допомоги пацієнтам із COVID-19. Але з моменту її відкриття у серпні 2020 р. протягом 2,5 дня 100% ліжкового фонду, виділеного під COVID-19, були заповнені пацієнтами, зокрема з тяжким перебігом коронавірусної хвороби.

На сьогодні серед 60 пацієнтів, які перебувають на лікуванні в закладі охорони здоров’я № 17, майже всі потребують оксигенотерапії.

Апарати ШВЛ

С. Дубров підкреслив, що якщо на початку року в Україні було приблизно 3 500 апаратів ШВЛ , то сьогодні в арсеналі лікувальних закладів, зокрема у відділеннях інтенсивної терапії, нараховується понад 4 600 апаратів. Для забезпечення дихання пацієнтів використовується близько 13–15%, або 613 апаратів ШВЛ, що відповідає потребам медичних закладів. Наприклад, у Лікарні № 17 на 1 ліжко припадає 1,5 апарата ШВЛ. Така ж ситуація із забезпеченням медичними засобами: більшість українських лікарень отримують необхідну кількість лікарських засобів, необхідних для лікування пацієнтів, відповідно до протоколу, затвердженого 17 вересня 2020 р. наказом МОЗ України.

Забезпечення киснем

Зазначено, що у серпні 2020 р. Максим Степанов, міністр охорони здоров’я України, дав доручення лікувальним закладам щонайменше на 80% забезпечити ліжковий фонд підведенням кисню. Незважаючи на те, що багато лікарень розпорядження виконали, залишаються такі, в яких є проблеми із нестачею кисню.

Летальні випадки

Переважна більшість пацієнтів відділення інтенсивної терапії, які померли, — а це ¾ — люди старшого віку, яким понад 60 років. Зазвичай це люди із супутньою патологією — насамперед, цукровим діабетом або хворобами серцево-судинної системи.

Проблема кадрового забезпечення

Надзвичайно гострою на сьогодні є проблема кадрового забезпечення, тобто обмеженості лікарського складу. В Україні на надання допомоги пацієнтам із COVID-19 задіяно 2 714 лікарів-анестезіологів. Це кожен третій лікар-анестезіолог, який працює в нашій країні. Також задіяно понад 15 тис. лікарів інших спеціальностей. Якщо станом на сьогодні лікарі справляються із викликами пандемії, то недотримання елементарних гігієнічних вимог громадянами може призвести до стрімкого зростання добових показників коронавірусної хвороби і, відповідно, безвихідної ситуації з лікарським ресурсом.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами facebook.com/moz.ukr