Тестування на COVID-19: МОЗ нарощує потужності

7 жовтня 2020 о 17:19
466

МОЗ України продовжує нарощувати потужності вітчизняних лабораторій, збільшуючи кількість тестувань на COVID-19. Зокрема, на наступному засіданні Уряду МОЗ ініціюватиме рішення щодо залучення приватних лабораторій до проведення тестів на COVID-19 за державні кошти. Також незабаром в Україні почнуть з’являтися швидкі тести на антиген COVID-19. Окрім того, наразі верифікацію проходять українські тести. Про це 7 жовтня 2020 р. під час щоденного брифінгу заявив Максим Степанов, міністр охорони здоров’я України.

Коментар Максима Степанова

«На початку епідемії в Україні проводилося лише 200 тестів на добу, зараз це 32 тис. Так, виникають випадки, коли доводиться чекати результати тестів полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) декілька днів. МОЗ реагує на це оперативно. Але наголошую, що ми з нуля створили систему тестування. Вона була зруйнована вщент. Ми і далі будемо нарощувати кількість тестувань і потужності лабораторій, щоб наші можливості відповідали потребам країни», — повідомив очільник МОЗ.

Напружена ситуація із тестуваннями

Міністр наголосив, що на сьогодні існує напружена ситуація з тестуванням, зокрема в Донецькій, Харківській та Одеській областях. Міністерство відстежує цю ситуацію та приймає відповідні рішення, зокрема оперативно підключає до цього процесу лабораторії з інших областей, в яких є достатньо потужностей, — це лабораторії Закарпатської, Івано-Франківської, Кіровоградської, Львівської областей.

Також М. Степанов звернув увагу, що повідомлення, які з’являються у ЗМІ та соціальних мережах щодо нестачі в деяких лікарнях ліжок для хворих на COVID-19, не відповідають дійсності.

«У країні є достатня кількість лікарень та медичних працівників, які надають медичну допомогу. Міністерство відстежує ситуацію та постійно вводить додаткові ліжка», — зазначив очільник МОЗ.

Нагадаємо, раніше М. Степанов заявив, що до початку грудня МОЗ планує збільшити кількість ПЛР-тестів до 50 тис. на добу.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами facebook.com/moz.ukr