COVID-19: в Україні можуть закінчитися ліжка у лікарнях

5 жовтня 2020 о 16:44
2134

В Україні постійно збільшується кількість госпіталізованих у зв’язку з COVID-19 осіб. Про це 5 жовтня 2020 р. під час щоденного брифінгу повідомив Максим Степанов, міністр охорони здоров’я України.

Було зазначено, що на ранок 5 жовтня 2020 р. у лікарнях перебуває 16 745 госпіталізованих пацієнтів. На середину липня 2020 р. ця кількість становила 3,5 тис. осіб. Таким чином, кількість пацієнтів, які одночасно перебувають у лікарнях, збільшилася  у майже 5 разів. Медична система в Україні має певну межу, як би не збільшувалася кількість ліжок. Наразі у медичних закладах, визначених для лікування коронавірусу, підготовлено 37 тис. ліжок. У разі потреби їх кількість можливо збільшити максимум до 50 тис., оскільки вони необхідні також пацієнтам з іншими захворюваннями.  Неможливо забрати ліжка, які відведено під лікування інфарктів, інсультів, онкологічних захворювань, пологових будинків тощо. Це — максимальна кількість.

Також міністр наголосив, що легковажні дії місцевої влади, які під час виборчих перегонів влаштовують масові концерти і нехтують здоров’ям громадян, можуть призвести до критичної ситуації — браку ліжок і медичних працівників.

Алгоритм дії пацієнта

М. Степанов зазначив, що у разі появи симптомів коронавірусної хвороби необхідно звернутися до сімейного лікаря, який оцінить стан та симптоми пацієнта. Якщо буде необхідно, лікар відправить до пацієнта мобільну бригаду, яка зробить забір матеріалу для тесту методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЦР). Бригади в повному обсязі фінансуються НСЗУ та забезпечені усім необхідним. Залежно від отриманих результатів тестування та стану пацієнта сімейний лікар визначає необхідність його госпіталізації чи самоізоляції. Однак у разі наявності високої температури тіла вище ніж 38 °С та ускладненого дихання необхідно негайно телефонувати за номером 103.

Якщо медичні працівники порушують стандарт надання допомоги при COVID-19, необхідно звертатися на «гарячі лінії» органів місцевого самоврядування або департаментів охорони здоров’я та повідомляти про такі порушення. Також існує «гаряча лінія» у МОЗ. Це допоможе своєчасно реагувати на подібні випадки для збереження здоров’я пацієнтів.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»