Допомога людям похилого віку у рамках Програми медичних гарантій

1 жовтня 2020 о 14:11
982

1 жовтня у світі відзначають Міжнародний день людей похилого віку. В Україні їх понад 7 млн осіб. За міжнародною класифікацією до цієї категорії відносять людей віком старше 65 років. У Програмі медичних гарантій передбачена низка медичних послуг для всіх пацієнтів, зокрема й людей похилого віку. Завдяки ним вони мають можливість запобігти проблемам зі здоров’ям, які з віком з’являються частіше, виявити на ранніх стадіях серйозні захворювання та вчасно почати лікування, контролювати перебіг хронічних захворювань і своєчасно отримувати медичну допомогу в екстрених випадках. Про це на щоденному брифінгу НСЗУ повідомила Тетяна Бойко, директор департаменту комунікацій НСЗУ.

Зазначено, що зміни в системі охорони здоров’я дали пацієнтам, перш за все, можливість вибору — кращого лікаря, кращого медзакладу, забезпечили всім пацієнтам рівний доступ до лікування.

Люди похилого віку у Програмі медичних гарантій

Для людини похилого віку надзвичайно важливою є можливість вибрати лікаря первинної ланки, якому вона довіряє. Адже пацієнтам старшого віку значно частіше потрібна допомога лікаря, який вчасно розпізнає загрозу здоров’ю пацієнта, зважаючи на фактори ризику та спадковість, допоможе виявити і контролювати хронічні захворювання, призначить профілактичні обстеження, своєчасно спрямує на консультацію до вузького спеціаліста чи направить на проведення інструментальних досліджень.

Первинна медична допомога

На сьогодні 5,6 млн людей віком 65+ вибрали свого лікаря та уклали з ним декларацію. Це 80% загальної кількості населення цієї вікової категорії.

Окрім того, за рецептом свого лікаря пацієнти мають можливість отримувати ліки від хронічних хвороб, зокрема від серцево-судинних захворювань, діабету 2-го типу та бронхіальної астми, безоплатно або з незначною доплатою. Мова йде про програму «Доступні ліки».

На сьогодні майже 1,5 млн пацієнтів похилого віку отримують «Доступні ліки», а це — 61% загальної кількості користувачів програми. Програма дозволяє пацієнту лікуватися без суттєвих витрат на ліки, що є дуже важливим для людей старшого віку, які мають переважно невисокі доходи.

Спеціалізована медична допомога

З квітня поточного року, коли зміни в системі охорони здоров’я відбулися на рівні спеціалізованої та високоспеціалізованої допомоги, для всіх пацієнтів, зокрема й людей похилого віку, з’явилася можливість вільно вибрати лікарів-спеціалістів та медичний заклад для проходження обстежень, отримання спеціалізованої допомоги, зокрема в умовах стаціонару, включаючи проведення хірургічних операцій. Програма медичних гарантій чітко визначає перелік послуг, які надаються пацієнтам безоплатно. Єдиною умовою для їх безоплатного отримання є направлення лікаря.

У Програмі медичних гарантій є пріоритетні послуги, зокрема лікування інсульту та інфаркту, а також обстеження для ранньої діагностики онкозахворювань. У людей похилого віку ризик гострого інфаркту міокарду, інсульту, онкологічних захворювань значно зростає. Зокрема, за даними Центру медичної статистики МОЗ України, у 2019 р. 50% людей, у яких виявили онкозахворювання, — віком від 65 років. Це понад 68 тис. людей.

У рамках Програми медичних гарантій пацієнти з гострим інфарктом та інсультом отримують все необхідне їм лікування безоплатно. У разі появи симптомів цих захворювань все, що потрібно зробити пацієнту або його близьким людям, — це викликати швидку допомогу за номером 103. Весь комплекс медичної допомоги пацієнту, включаючи всі необхідні обстеження, лікування, ліки та медичні засоби, оплачує держава.

Що стосується онкологічних захворювань, то НСЗУ приділяє особливу увагу їх ранньому виявленню. Адже лікування таких захворювань на ранніх стадіях дає пацієнту більше шансів на одужання. Тому в Програмі медичних гарантій передбачено 6 інструментальних досліджень для виявлення таких захворювань, і лікар, зважаючи на вік пацієнта, фактори ризику, спадковість може направити його на таке дослідження. Для пацієнта воно також є безоплатним.

Плани на 2021 рік

Зміни у Програмі медичних гарантій, які НСЗУ пропонує в наступному році:

  • підвищити тарифи на оплату практично всіх медичних послуг, які надаються населенню, що дозволить покращити їх якість;
  • включити в програму «Доступні ліки» ліки для пацієнтів, що мали інфаркт або інсульт, та лікарські засоби для людей з розладами психіки та поведінки;
  • ввести підвищувальний коефіцієнт на рівні 5% доплат за дотримання бригадами екстреної медичної допомоги правильних маршрутів пацієнтів;
  • у психіатричній допомозі запровадити додаткові послуги для амбулаторного лікування пацієнтів з психічними захворюваннями — мобільну психіатричну допомогу, яку пацієнтам вдома надаватимуть мобільні мультидисциплінарні команди.

Усе це зможе покращити якість надання медичної допомоги всім українцям незалежно від віку. Адже мета НСЗУ — рух до універсального охоплення медичними послугами. Щоб кожна людина отримувала доступну та якісну медичну допомогу, не зазнаючи при цьому катастрофічних фінансових витрат.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами facebook.com/nszu.ukr