Медична допомога при інфаркті та інсульті в межах Програми медичних гарантій

26 серпня 2020 о 14:19
1028

Майже 31 тис. пацієнтів з інфарктом та інсультом отримали допомогу в медзакладах у квітні–липні. Про це під час щоденного брифінгу 26 серпня 2020 р. повідомила Тетяна Бойко, директор департаменту комунікацій Національної служби здоров’я України (НСЗУ).

Зокрема:

  • 23 925 пацієнтів отримали допомогу при інсульті;
  • 6 932 пацієнтів отримали допомогу при інфаркті.

Виплати і тарифи

З квітня 2020 р. НСЗУ виплатила медзакладам за надання допомоги пацієнтам з інфарктом та інсультом понад 642 млн грн.

З 1 липня 2020 р. тарифи на лікування пацієнтів із гострим інфарктом міокарда та гострим мозковим інсультом були суттєво підвищені — на 88 та 40% відповідно. На сьогодні НСЗУ уклала додаткові договори на фінансування за підвищеним тарифом з усіма законтрактованими закладами на лікування інсульту — їх 192, та з 64 закладами на лікування інфаркту.

Як отримати безоплатну медичну допомогу

Щоб отримати медичну допомогу при інфаркті чи інсульті, пацієнту потрібно лише викликати швидку допомогу за номером 103, а бригада швидкої допомоги має доставити пацієнта в той медзаклад, який уклав договір із НСЗУ на надання послуг з лікування інфаркту чи інсульту. Місцева влада повинна була подбати про те, щоб розробити відповідні маршрути пацієнта.

Проблеми та шляхи їх вирішення

Проте, як свідчать дані електронної системи охорони здоров’я, і надалі існує неправильна маршрутизація пацієнтів серед медичних закладів. Пацієнтів не завжди доставляють і лікують у тих закладах, які є профільними стосовно конкретних захворювань. Так, упродовж липня 2020 р. 22% пацієнтів з інсультом та 27% пацієнтів з інфарктом проліковано в закладах, які не законтрактовані з НСЗУ на відповідний пакет медичної допомоги. Тобто в липні кожен четвертий пацієнт з інфарктом чи інсультом не мав можливості отримати медичну допомогу відповідно до галузевих стандартів, оскільки опинявся не в тому закладі, в якому є все необхідне для надання допомоги цьому хворому. Ця ситуація є неприпустимою.

Саме тому з 2021 р. у Програмі медичних гарантій НСЗУ пропонує ввести підвищувальний коефіцієнт за дотримання бригадами екстреної медичної допомоги правильних маршрутів пацієнтів. Центр екстреної медичної допомоги отримає більше коштів, якщо бригада доставлятиме пацієнта з інфарктом чи інсультом саме до того закладу, який має договір з НСЗУ на лікування цих захворювань.

Окрім того, наступного року НСЗУ пропонує включити до програми «Доступні ліки» ліки для пацієнтів, які перенесли інфаркт або інсульт. Це дасть їм можливість отримувати потрібні ліки в аптеці за рецептом лікаря безоплатно або з незначною доплатою та зробить лікування наслідків захворювання доступнішим.

Реалізувати ці пропозиції НСЗУ зможе в разі, якщо буде затверджено збільшення бюджету Програми медичних гарантій на 2021 рік до рівня, передбаченого Законом «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення», а саме: не менше 5% ВВП.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами facebook.com/nszu.ukr