Лікування у разі інсульту: МОЗ заклало підвищений тариф на 2021 рік

28 вересня 2020 о 17:13
896

У бюджетному запиті на 2021 рік МОЗ України заклало підвищення базової ставки на лікування пацієнтів із гострим мозковим інсультом. Про це Максим Степанов, міністр охорони здоров’я України, повідомив під час щоденного брифінгу 28 вересня 2020 р.

Коментар Максима Степанова

«Коли ми розраховували цей тариф, то закладали реальну вартість лікарських засобів, медичних виробів, які використовуються при лікуванні пацієнта, та справедливу заробітну плату медичних працівників. Наш новий підхід до тарифікації спрямований на якість надання медичної допомоги», — наголосив очільник МОЗ України.

Про справедливу заробітну плату

Справедлива заробітна плата медиків була вирахувана на основі статистики середньої заробітної плати, яка є в Україні, з урахуванням бачення медичних працівників та із застосуванням математичних і економічних моделей розрахунку заробітної плати.

У результаті з’ясували, що заробітна плата лікаря має бути не менше 20–22 тис. грн, медичної сестри — не менше 16–17 тис. грн, а вже решта — залежно від навантаження, досвіду, обсягу роботи.

Тарифи і коригувальні коефіцієнти

У 2020 р. вартість лікування одного випадку гострого мозкового інсульту була однакова для всіх випадків. З 1 липня 2020 р. цей показник був підвищеним. У наступному році МОЗ України пропонує запровадити коригувальні коефіцієнти з урахуванням різних способів лікування пацієнта залежно від його стану. Таким чином, базова ставка за лікування гострого мозкового інсульту має становити 28 109,54 грн, до яких застосовуватимуться коригувальні коефіцієнти залежно від методу лікування пацієнта. Тариф з урахуванням коригувальних коефіцієнтів становитиме 22 234,65; 64 764,38 та до 118 622,26 грн.

За словами міністра, прогнозована кількість осіб з гострим мозковим інсультом, лікування яких буде оплачено у 2021 р. за Програмою медичних гарантій, становитиме 134 482 осіб.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»