COVID-19: звіт НСЗУ про роботу мобільних бригад

14 вересня 2020 о 14:49
511

14 вересня 2020 р. під час щоденного брифінгу Національної служби здоров’я України (НСЗУ) Андрій Віленський, т.в.о. голови НСЗУ, розповів про роботу мобільних бригад у системі протидії пандемії COVID-19.

Дії пацієнта і контактних осіб у разі появи симптомів

Зазначено, що якщо у пацієнта з’явилися симптоми COVID-19, такі як лихоманка, кашель, задишка, утруднене дихання, він має зателефонувати своєму лікарю, з яким укладено декларацію. За необхідності лікар спрямує до пацієнта мобільну бригаду для тестування на COVID-19. Тобто пацієнт не повинен самостійно шукати, де зробити тест, і немає необхідності йти до лабораторії, щоб здати аналіз. За викликом лікаря додому зобов’язана приїхати мобільна бригада. Вона бере зразки для тестування і доставляє їх у лабораторію.

Якщо пацієнт не уклав декларації з лікарем первинної ланки,  або лікар відмовив у виклику мобільної бригади попри наявність симптомів, необхідно зателефонувати на регіональну телефонну «гарячу лінію» з питань COVID. Тоді бригаду викличе диспетчер обласної «гарячої лінії».

Результати тестування повідомлять пацієнту та його лікарю. У разі підтвердження діагнозу лікар надасть рекомендації щодо самоізоляції та лікування в домашніх умовах, якщо перебіг захворювання легкий. Або порекомендує звернутися до лікарні, якщо перебіг тяжкий. Особи, які контактували з цим пацієнтом, також мають пройти тестування на COVID-19.

Дії у разі критичного стану пацієнта

Якщо у пацієнта критичний стан (утруднене дихання, висока температура тіла) — необхідно телефонувати 103. Якщо за висновком бригади екстреної медичної допомоги пацієнт не потребує госпіталізації, то йому нададуть необхідну медичну допомогу на місці та рекомендації стосовно самоізоляції. Також бригада екстреної медичної допомоги направить до пацієнта мобільну бригаду для забору зразків для тестування.

Якщо ж пацієнта госпіталізують, тестування на COVID-19 і все необхідне лікування він отримає в медичному закладі. Усі послуги щодо лікування коронавірусної хвороби в лікарні та необхідні для цього ліки є для пацієнта безоплатними.

Про мобільні бригади

На сьогодні НСЗУ законтрактувала 936 медичних закладів на надання послуг мобільними бригадами. З них майже 600 закладів — це заклади первинної медичної допомоги. Загалом у цих закладах створено 1592 мобільні бригади. Найбільша кількість мобільних бригад працює у Харківській області — 100 бригад, Львівській — 95, у Запорізькій та Дніпропетровській областях — по 93 бригади.

НСЗУ виплатила цим закладам за надання мобільними бригадами послуг населенню 148 млн грн

У серпні мобільні бригади здійснили забори матеріалів у пацієнтів для здійснення 205 тис. тестувань методом ПЛР. Порівняно з липнем загальна кількість тестувань бригадами у серпні зросла на 30%. У середньому одна мобільна бригада здійснила у минулому місяці 131 забір матеріалу для тестувань.

Найбільш завантаженими в серпні були мобільні бригади Київської області, де на одну бригаду припадало 365 тестувань, у місті Києві — 284 тестування на бригаду, Рівненській — 208, Тернопільській — 203, Закарпатській — 197, Волинській області — 188.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами facebook.com/nszu.ukr