Діагностика і лікування COVID-19 в Україні: сучасний стан

8 вересня 2020 о 12:18
3636

7 вересня 2020 р. під час ранкового брифінгу МОЗ України Ірина Микичак, заступник міністра охорони здоров’я України, представила алгоритм дій пацієнта, в якого виникла підозра щодо захворювання на коронавірусну хворобу COVID-19,  а також дій медичних працівників, протоколу лікування, та надала інформацію, яка стосується розгортання ліжкової мережі для забезпечення надання безвідмовної цілодобової медичної допомоги усім пацієнтам із підозрою або хворих на COVID-19.

Алгоритм дії пацієнта в деталях

Якщо у людини з’явилися симптоми COVID-19, такі як лихоманка, кашель, задишка, утруднене дихання, перш за все необхідно звернутися до лікаря первинної ланки, з яким укладено декларацію. Йти до лікаря на прийом потреби немає. Якщо декларації немає, можна звернутися до територіальної поліклініки або на гарячу лінію територіального департаменту охорони здоров’я, де нададуть повну інформацію стосовно забезпечення медичною допомогою.

За необхідності лікар первинної ланки скерує до пацієнта мобільну бригаду для взяття аналізів для тестування на COVID-19. Пацієнт не має самостійно шукати цю мобільну бригаду. Організація виїзду мобільної бригади належить до функцій лікаря первинної ланки. Робота мобільної бригади для взяття зразків для діагностики COVID-19 оплачується за окремим пакетом від НСЗУ.

Якщо пацієнт не має свого лікаря, або лікар первинки відмовив у виклику мобільної бригади попри наявність відповідних симптомів, необхідно зателефонувати на гарячу лінію COVID-19. Тоді мобільну бригаду викличе диспетчер гарячої лінії. Такі гарячі лінії є у кожній області, отримати інформацію про них можна за посиланням. Результати тестування будуть повідомлені особисто пацієнту або лікарю первинки на той контакт, який пацієнт надасть мобільній бригаді.

У разі підтвердження діагнозу сімейний лікар надасть інформацію щодо самоізоляції, якщо це можливо. Якщо симптоматика дозволяє проводити лікування в домашніх умовах, також будуть надані відповідні рекомендації. Близько 80% пацієнтів мають легкий і  часто навіть безсимптомний перебіг захворювання, тому можуть лікуватися під контролем сімейного лікаря в амбулаторних умовах. Якщо перебіг захворювання потребує госпіталізації, то лікар первинки має організувати цю госпіталізацію. Викликається бригада екстреної медичної допомоги, і пацієнт доставляється до того чи іншого стаціонару, який має статус «ковідної» лікарні.

Якщо стан пацієнта є критичним, наприклад утруднене дихання та лихоманка з високою температурою тіла, необхідно телефонувати на диспетчерську службу 103. Бригада екстреної медичної допомоги після приїзду оцінює стан пацієнта на місці виклику і за необхідності госпіталізує до відповідної лікарні. У кожній області в Україні є певна кількість лікарень для госпіталізації та лікування пацієнтів із підозрою або з наявною коронавірусною хворобою COVID-19.

Пацієнт сам не має шукати лікарню і організовувати госпіталізацію. У кожній області є особи-координатори, які мають забезпечити цю роботу. Зазвичай це диспетчерська служба екстреної медичної допомоги.

Якщо за висновком бригади екстреної медичної допомоги пацієнт не потребує госпіталізації, йому нададуть медичну допомогу на місці й рекомендації стосовно самоізоляції, а також направлять мобільну бригаду для взяття зразків для тестування.

Що входить до безоплатного пакета лікування

У разі госпіталізації необхідно пам’ятати, що до безоплатного пакета медичних послуг лікування пацієнта з COVID-19 у медичних закладах включено такі позиції:

  • тестування на COVID-19;
  • лабораторні та інструментальні дослідження;
  • медична допомога відповідно до галузевих стандартів;
  • киснева підтримка, інтенсивна терапія включно із ШВЛ;
  • медикаментозна терапія та знеболення;
  • за потреби — консультації лікарів усіх необхідних спеціальностей.

Усі ліки, які передбачені національним протоколом лікування COVID-19, включено до тарифу, за яким НСЗУ оплачує послуги медичним закладам. Лікування для пацієнта є безоплатним.

Стандарт і національний протокол

МОЗ України з метою забезпечення ефективного лікування пацієнтів із COVID-19 затверджено відповідні стандарти і протоколи, які постійно оновлюються з урахуванням рекомендацій ВООЗ, міжнародних практик. Також щотижня засідає робоча група МОЗ України, яка аналізує ефективність протоколу і комунікує із закладами охорони здоров’я.

До діючого протоколу включені препарати, які згідно з висновками і рекомендаціями ВООЗ, відповідних агенцій США, Японії, Європейського Союзу, показали свою ефективність.

МОЗ почало перевіряти медичні заклади

З огляду на непоодинокі звернення громадян, які мусять купувати ліки власним коштом, МОЗ відповідним наказом скерувало в області мобільні групи для моніторингових візитів у лікарні й контролю використання у закладах охорони здоров’я коштів, виділених з державного бюджету для меддопомоги пацієнтам із коронавірусною хворобою у рамках Програми медичних гарантій, а також забезпечення лікарень медикаментами згідно з протоколом лікування.

Хто надає допомогу при COVID-19

Також зазначено, що станом на 7 вересня 2020 р. в Україні 327 закладів охорони здоров’я визначено як COVID-стаціонари, де розміщено 26 тис. ліжок для госпіталізації хворих на COVID-19 та з підозрою на цю хворобу. У резерві є ще 213 закладів охорони здоров’я із 9 тис. ліжок. Сумарна кількість ліжок для пацієнтів із коронавірусною інфекцією в Україні становить 35 тисяч.

Станом на 1 вересня 2020 р. стаціонарну допомогу пацієнтам із COVID-19 надають 1379 медичних команд, до складу яких входять 29,7 тис. лікарів, з них 2816 анестезіологів та 4204 інфекціоністи, терапевти та педіатри, а також 46,7 тис. працівників молодшого медичного персоналу.

Скільки грошей виплачено

Станом на сьогодні НСЗУ виплатила майже 3,5 млрд грн закладам охорони здоров’я за надання медичної допомоги пацієнтам із COVID-19 та з підозрою на нього у квітні–липні. Зокрема:

>
  • 2,5 млрд грн отримали медзаклади, які надають стаціонарну допомогу пацієнтам з COVID-19;
  • 784 млн грн отримали 25 обласних центрів екстреної медичної допомоги;
  • 147 млн грн отримали медзаклади, в яких працюють мобільні бригади, що виїжджають до людей з підозрою на COVID-19. На сьогодні контракти з НСЗУ за цим пакетом мають 935 медзакладів, в яких працює майже 1600 мобільних бригад.
  • МОЗ України наголошує, що про всі випадки ненадання або надання неякісної медичної допомоги необхідно повідомляти на гарячі лінії в областях, у МОЗ та НСЗУ. Це допоможе оперативно врегулювати ситуацію та запобігти її повторенню.

    Зміни до програми медичних гарантій

    Також І. Микичак нагадала, що у червні 2020 р. з ініціативи МОЗ України Уряд вніс зміни до Програми медичних гарантій шляхом запровадження перехідного фінансового забезпечення комплексного надання медичних послуг закладами охорони здоров’я. НСЗУ має завдання прискорити опрацювання відповідних документів. Станом на 7 вересня 2020 р. 683 КНП подали свої пропозиції, аби отримати додаткове перехідне фінансування.

    Уже з 31 медичним закладом підписано договір, 29 пропозицій на розгляді і 90 очікує проєкту договору для підписання. Таким чином, МОЗ реалізує завдання не допустити закриття медичних закладів внаслідок недофінансування і продовжує реформування медичної галузі.

    Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

    Пресслужба «Українського медичного часопису»