Вимоги програми медичних гарантій до мобільних бригад при COVID-19

14 травня 2020 о 08:58
2379

Пропонуємо до уваги читачів вимоги Програми медичних гарантій за пакетом  «Медична допомога, яка надається мобільними медичними бригадами, що утворені для реагування на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2».

Для належного виконання Договору надавач медичних послуг зобов’язується забезпечити наявність необхідного для надання послуг медичного обладнання і персоналу та відповідати таким умовам надання відповідних медичних послуг.

 Умови надання послуги: за місцем перебування пацієнта;

Підстави для надання послуги:

  • за направленням лікаря первинної медичної допомоги або лікуючого лікаря;
  • за направленням лікаря-консультанта екстреної медичної допомоги.

Вимоги до організації надання послуги:

  1. Наявність в закладі охорони здоров’я внутрішнього наказу щодо переліку медичних та інших працівників, які безпосередньо працюють із пацієнтами з підозрою або діагнозом коронавірусна хвороба (COVID-19) в межах проведення тестування за місцем перебування пацієнта. Внутрішній наказ має спиратися на Вимоги до спеціалізації та кількості фахівців, визначених цими умовами договору.
  2. Здійснення додаткових доплат (винагород) членам мобільних бригад з відбору зразків біологічних матеріалів для тестування на SARS-CoV-2 методом ПЛР у розмірі до 300 відсотків заробітної плати (посадового окладу (з підвищеннями) з урахуванням обов’язкових доплат, надбавок) відповідно до законодавства.
  3. Проведення забору біологічного матеріалу для тестування медичним працівником із використанням засобів індивідуального захисту із дотриманням правил проведення забору біологічного матеріалу, затверджених МОЗ.
  4. Всі мазки з дихальних шляхів підлягають транспортуванню в лабораторію протягом 24–48 год з моменту взяття із дотриманням умов зберігання відповідно до вимог, вказаних виробником тест-систем.
  5. Забезпечення суворого дотримання правил зберігання і транспортування, відповідно до вимог (умов), вказаних виробником середовища.
  6. Проведення маркування біологічних зразків, заповнення направлення на лабораторне тестування матеріалу від особи, яка відповідає визначенню випадку коронавірусної хвороби (COVID-19) відповідно до форм медичної документації, затверджених наказами МОЗ України, і передача статистичних даних НСЗУ.
  7. Надання рекомендацій пацієнту щодо самоізоляції.

Вимоги до спеціалізації і кількості фахівців:

  1. Лікар та/або сестра медична та/або фельдшер, який систематично проходить інструктаж з правил забору, зберігання та транспортування біологічного матеріалу, а також безпечного поводження з інфекційними матеріалами та проведення деконтамінації — щонайменше 1 особа.
  2. Водій із можливим залученням медичного фахівця, який вміє кермувати та який систематично проходить інструктаж з правил забору, зберігання та транспортування біологічного матеріалу, а також безпечного поводження з інфекційними матеріалами та проведення деконтамінації — щонайменше 1 особа.

Вимоги до переліку обладнання:

  1. Автомобіль.
  2. Комплекти для забору зразків біологічних матеріалів (стерильні тампони та стерильні пробірки з транспортним середовищем).
  3. Одноразові шпателі для язика.
  4. Контейнери для транспортування відібраних зразків, які не пропускають рідину (пакет із застібкою або контейнер із пластика).
  5. Сумка-холодильник для транспортування зразків для дослідження.
  6. Пульсоксиметр.
  7. Термометр безконтактний (пірометр).
  8. Засіб для дезінфекційної обробки рук в авто або за місцем відбору зразків біологічних матеріалів.
  9. Пакети для утилізації медичних відходів у кількості відповідно до потреби.

Вимоги до забезпечення співробітників засобами індивідуального захисту (ЗІЗ) та порядку їх використання:

  1. Забезпечення кожного члена мобільної бригади ЗІЗ у кількості, необхідній для одноразового їх використання при візиті до пацієнта з урахуванням необхідності заміни елементів ЗІЗ у разі пошкодження або значного забруднення.
  2. Забезпечення кожної мобільної бригади необхідною кількістю засобів дезінфекції, які можуть бути використані для обробки автомобіля і медичного обладнання багаторазового використання (дезінфектанти, які зареєстровані МОЗ).
  3. Дотримання послідовності одягання та знімання ЗІЗ відповідно до рекомендацій МОЗ.
  4. Дотримання протиепідемічних заходів під час пакування і прання використаного одягу, користування та утилізації використаних ЗІЗ та інших медичних відходів, користування та обробки автомобілів і медичного обладнання багаторазового використання відповідно до рекомендацій МОЗ.

Інші вимоги:

  1. Наявність програми з інфекційного контролю та дотримання заходів із запобігання інфекціям, пов’язаним із наданням медичної допомоги, відповідно до діючих наказів МОЗ України.
  2. Подання даних до Електронної системи охорони здоров’я на постійній основі про надані послуги особам з підозрою та встановленим захворюванням на коронавірусну хворобу (COVID-19).

Опис медичних послуг, які будуть надаватися за Договором (Специфікація)

Для належного виконання Договору надавач медичних послуг зобов’язується забезпечити такий обсяг послуги (специфікація) відповідно до потреб пацієнта:

  1. Виїзд до осіб, направлених на тестування, із забезпеченням дотримання протиепідемічних заходів.
  2. Заповнення медичної документації.
  3. Проведення забору матеріалу для тестування спеціалістом, який пройшов відповідну підготовку згідно із порядком забору матеріалу відповідно до галузевих стандартів.
  4. Зберігання і транспортування зразків матеріалу для тестування відповідно до галузевих стандартів.
  5. Ознайомлення осіб із карантинними заходами і важливістю самоізоляції.

Суб’єкт господарювання, який бажає укласти Договір з НСЗУ, повинен відповідати Вимогам до надавача послуг з медичного обслуговування населення, з яким головними розпорядниками бюджетних коштів укладаються договори про медичне обслуговування населення, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України від 28 березня 2018 р. № 391.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами nszu.gov.ua