Електронна система охорони здоров’я працює стабільно — НСЗУ

14 вересня 2020 о 12:39
578

Цифрова трансформація зробила усі процеси, які відбуваються в системі охорони здоров’я, відкритими та прозорими. Кількість електронних медичних записів за перші 9 днів вересня порівняно з серпнем збільшилася на понад третину. Про це повідомляють у  Національній службі здоров’я України (НСЗУ) та наголошують, що у вересні очікується понад 16 млн записів.

Стан електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ) на 11 вересня 2020 р.

На 11 вересня 2020 р. в електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ) зафіксовано: 30 млн 480 тис. електронних декларацій пацієнтів з лікарями, більше ніж 54 млн електронних записів, створених лікарями, 9,6 млн е-рецептів, виписаних пацієнтам на ліки за програмою «Доступні ліки» у поточному році, і більше ніж 8,3 млн електронних направлень, виписаних лікарями пацієнтам на консультації до вузьких спеціалістів, проведення обстежень та госпіталізацію.

У НСЗУ підкреслюють, що ЕСОЗ стабільно працює, лікарі мають можливість користуватись всіма електронними інструментами в нормальному режимі. МОЗ ухвалено рішення про виділення необхідного фінансування, і на сьогодні НСЗУ змогла забезпечити стале функціонування ЕСОЗ. Для забезпечення безперебійної роботи було закуплено додаткові потужності в дата-центрі. Для цього було здійснено перерозподіл коштів на суму 7,1 млн грн. Тривають процедури додаткового перерозподілу коштів для потреб електронної системи на суму 24 млн грн.

НСЗУ постійно моніторує ситуацію із навантаженням на центральну базу даних та, за необхідності, залучає нові ресурси для її стабільної роботи. Завдяки налагодженій роботі ЕСОЗ відмічається постійний приріст даних в її реєстрах. Так, кількість електронних медичних записів (ЕМЗ) за перші 9 днів вересня порівняно з серпнем зросла на понад третину — з 3,4 млн записів у серпні до 4,9 у вересні. Загальна кількість ЕМЗ у серпні становила 13,9 млн. Відповідно, у вересні очікується понад 16 млн записів.

Подібна тенденція спостерігається й щодо електронних направлень та рецептів. Е-направлень за перші 9 днів вересня виписано понад 900 тис., а за цей же період серпня ця цифра становила 645 тис. Е-рецептів за перших 9 днів вересня виписано на майже 100 тис. більше порівняно з серпнем — 350 тис. проти 254 тис.

Усі актуальні дані можна побачити  на 18 дашбордах на сайті НСЗУ.

Зараз НСЗУ працює над підготовкою Концепції розвитку ЕСОЗ, яку планується завершити до 5 жовтня.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами nszu.gov.ua