Ведення електронних медичних записів: поради від НСЗУ

7 липня 2020 о 11:53
6143

З 1 квітня 2020 р. ведення електронних медичних записів є обов’язковим для всіх закладів, які мають контракт з Національною службою здоров’я України (НСЗУ) про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій. Зокрема, обов’язковим є внесення медичних записів про надання медичних послуг в амбулаторних умовах, про госпіталізацію, виписку зі стаціонару, записів про направлення та е-рецепти на лікарські засоби, які підлягають реімбурсації.

Станом на 6 липня 2020 р. в електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ) для більше ніж 5 млн пацієнтів створено практично 24 млн електронних медичних записів (ЕМЗ). 17 млн ЕМЗ здійснили лікарі первинної ланки, 6,7 млн – лікарі спеціалізованих закладів. Лікарі приватних клінік, а також фізичні особи – підприємці (ФОП) – створили 325 тис. ЕМЗ. Ці дані можна побачити на новому дашборді НСЗУ «Статистика ведення електронних медичних записів в ЕСОЗ».

Структура електронних медичних записів

Наприклад, з 23,8 млн ЕМЗ 9,4 млн становлять епізоди. З них понад 8 млн – це епізоди із взаємодіями. Всього створено понад 10,6 млн таких взаємодій у межах епізодів медичної допомоги, 433 тис. обстежень (інформація щодо результатів спостережень, вимірюваних параметрів та інших характеристик пацієнта), 21 тис. процедур (проведені медичні інтервенції) та 476 тис. діагностичних звітів (це вид медичних записів, які створюються надавачами медичних послуг для того, щоб відобразити результати проведеної діагностики або результати лабораторних досліджень).

Динаміка створення електронних медичних засобів

Щодо динаміки створення ЕМЗ, то у квітні 2020 р. в ЕСОЗ було загалом 3,4 млн ЕМЗ, а вже в червні 2020 р. – в 3 рази більше. Лідер за кількістю ЕМЗ – Харківська обл., де лікарі створили 3,6 млн електронних медичних записів,  у Києві – понад 2,3 млн, на Дніпропетровщині – 2 млн. У розрізі закладів найбільше ЕМЗ створено лікарями Хмельницького міського центру первинної медико-санітарної допомоги № 2 – 266 тис., а також лікарями центру первинної медичної і консультативно-діагностичної допомоги Івано-Франківської міської ради, міської поліклініки № 8 Харківської міської ради – 187 тис.

Відгуки користувачів

«Ми готувалися до роботи в електронній системі охорони здоров’я. Завдяки підтримці місцевої влади кожен лікар з медсестрою мають окремий персональний комп’ютер, підключений до інтернету та до медичної інформаційної системи. У нас працює лікар-статистик, яка координує роботу медичного колективу в ЕСОЗ. Наша медична інформаційна система (МІС) обрала Хмельницький міський центр первинної медико-санітарної допомоги № 2 для пілотного проєкту відпрацювання ведення медичних записів в ЕСОЗ. Тому вже з вересня наші лікарі почали вносити 50% медичних епізодів в ЕСОЗ, а з січня цей показник становив 100%. До того ж, наш центр обслуговує майже 150 тис. пацієнтів. У 13 амбулаторіях працюють 115 лікарів. Саме цим, і разом з тим бажанням працювати за сучасними стандартами, обумовлена така кількість внесених ЕМЗ, повідомляє директор Хмельницького міського центру первинної медико-санітарної допомоги № 2 Людмила Головко.

Як слідкувати за електронними медичними засобами

Дашборд «Статистика ведення електронних медичних записів в ЕСОЗ» дозволить всім керівникам закладів охорони здоров’я, департаментам охорони здоров’я та представникам МІС бачити актуальну інформацію про ведення ЕМЗ у кожній лікарні, у кожного надавача медичних послуг.

Кожне створене в ЕСОЗ електронне направлення можна побачити на дашборді Національної служби здоров’я «Аналіз ведення електронних направлень лікарями первинної та спеціалізованої допомоги», а кожен електронний рецепт – на дашборді  «Електронні рецепти на лікарські засоби за програмою реімбурсації: виписування та відпуск».

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами nszu.gov.ua