Розвиток електронного здоров’я в Україні

9 вересня 2020 о 12:21
539

Для розв’язання проблеми недофінансування системи eHealth Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України ініціювало перерозподіл бюджетних видатків на оплату послуг основного та резервного дата-центрів, а також на адміністрування центральної бази даних та проведення додаткової державної експертизи у сфері технічного захисту інформації комплексною системою захисту інформації (КСЗІ). За рішенням Кабінету Міністрів України та за погодженням Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, вже виділено 7,1 млн грн та у процесі погодження виділення — ще 13,3 млн грн. Про це під час брифінгу 8 вересня 2020 р. повідомив Ярослав Кучер, заступник міністра охорони здоров’я України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації.

Концепція електронної охорони здоров’я

Цього тижня запущено розроблення Концепції електронної охорони здоров’я. До складу робочої групи ввійшли представники органів влади, міжнародних організацій, бізнес-спільноти, громадського сектора (загалом — 36 осіб).

Електронні записи

Результатом аналізу чинних процесів та механізмів надання медичних послуг в Україні, зокрема, стало формування концепції записів про медичні висновки як окремої сутності в електронній системі охорони здоров’я. Зберігання таких записів в електронному форматі дозволить налагодити електронну взаємодію з іншими державними установами, а також забезпечить можливість верифікувати інформацію, багаторазово її використовувати.

Першим медичним висновком, який МОЗ планує запустити спільно з партнерами уже цієї осені, є медичний висновок про народження. Це перший крок до депаперизації довідок і поступового реінжинірингу процесів їх видачі та використання, які МОЗ реалізує разом із НСЗУ, Міністерством цифрової трансформації, іншими органами влади в межах комплексної послуги єМалятко. Такий медичний висновок стане зручною електронною заміною паперової форми 103-о для більшості новонароджених.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»