Трансплантація в Україні: Уряд затвердив Порядок перевезення анатомічних матеріалів

6 серпня 2020 о 12:00
516

Ініціатива Міністерства охорони здоров’я України щодо впорядкування ввезення та вивезення анатомічних матеріалів людини для трансплантації підтримана Урядом 5 серпня 2020 р. Це дозволить рятувати життя більшій кількості українців, які потребують трансплантації.

Про це міністр охорони здоров’я України Максим Степанов заявив на брифінгу за підсумками засідання Уряду 5 серпня 2020 р.

Коментар Максима Степанова

«Щодня в Україні помирають у середньому 9 осіб, які потребують трансплантації. Це люди, яких ми точно можемо рятувати в Україні. Ми прагнемо за 2–2,5 року здобути трансплантаційну незалежність. Щоб не відправляти наших громадян за кордон, а всю допомогу з пересадки органів чи трансплантації кісткового мозку робити в Україні. Однією з важливих складових цього процесу є перевезення анатомічного матеріалу та порядок перетину кордону. Сьогодні це питання було врегульоване», — зазначив М. Степанов.

За словами очільника відомства, прийнята Постанова врегульовує також вимоги щодо високих стандартів якості й безпеки під час перевезення, ввезення та вивезення анатомічних матеріалів людини.

Нагадаємо, що у 2019 р. трансплантацію кісткового мозку за кордоном зроблено 62 українським дітям, а вже цього року можливість проводити такі операції з’явиться в Україні. Першу подібну операцію провели у Дитячій лікарні «Охматдит», а прийнята сьогодні Постанова врегульовує правила ввезення анатомічних матеріалів людини.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами kmu.gov.ua, moz.gov.ua