Україна має отримати трансплантаційну незалежність протягом декількох років

5 серпня 2020 о 12:36
432

4 серпня 2020 р. у Міністерстві охорони здоров’я (МОЗ) України відбулося засідання Медичної ради МОЗ, на якому були розглянуті питання розвитку трансплантації в Україні.

За результатами засідання відбувся брифінг за участю Максима Степанова, міністра охорони здоров’я України, та Бориса Тодурова, генерального директора Державної установи «Інститут серця Міністерства охорони здоров’я України», члена-кореспондента Національної академії медичних наук України, професора.

Про що йшла мова

Розповідаючи про цей захід 5 серпня 2020 р. під час щоденного ранкового брифінгу, М. Степанов повідомив, що Україна будує систему, в якій матиме трансплантаційну незалежність, а українці не будуть змушені шукати допомоги в інших країнах.

Для цього у МОЗ є чіткий план дій. Так, після відкриття відповідного відділення в «Охматдиті» кількість трансплантацій кісткового мозку може досягати 80 операцій на рік, тобто у 4 рази більше, ніж проведено у 2019 р. (21 трансплантація кісткового мозку).

Зараз розширюється перелік лікарень, в яких можна робити операції з трансплантації. На сьогодні вже 6 лікарень по Україні спроможні виконувати трансплантацію кісткового мозку, й надалі ця кількість буде збільшуватися.

Головні завдання

Одне з головних завдань зараз — це створення єдиного реєстру трансплантації. Ця система дозволить швидко знаходити донора для людини, яка потребує трансплантації. Крім цього, важливою складовою є співпраця з міжнародними реєстрами для отримання кісткового мозку з-за кордону. Також необхідно побудувати сучасні відділення кісткового мозку та сучасні операційні, в яких можна виконувати такі операції, підготувати команди фахівців.

Тож мета МОЗ — зробити все, щоб усі громадяни, які потребують (особливо діти), лікувалися й отримували відповідну допомогу в Україні,  як наголосив М. Степанов.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua, facebook.com/moz.ukr