Трансплантація в Україні: розроблено порядок перевезення анатомічних матеріалів

7 травня 2020 о 18:10
475

Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України пропонує для громадського обговорення проєкт Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку перевезення анатомічних матеріалів людини в межах України, ввезення таких матеріалів на митну територію України та вивезення за межі митної території України».

Документ розроблено відповідно до частини третьої статті 23 Закону України «Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині».

Проблема, яка потребує розв’язання

Як ідеться у пояснювальній записці до документа, щодня в Україні помирає близько 9 людей внаслідок неможливості отримати трансплантацію органа, пов’язану з відсутністю системи органної трансплантації від донора-трупа та відсутністю системи трансплантації гемопоетичних стовбурових клітин від неродинного донора. Невід’ємною умовою створення системи трансплантації є налагоджена система логістики для доставки трансплантата від донора до реципієнта. На сьогодні питання перевезення анатомічних матеріалів не врегульоване.

Окрім того, варто відзначити проблему відсутності можливості для лікарів хірургічних спеціальностей проходити навчання для відпрацювання практичних навиків із використанням анатомічних матеріалів чи тіл померлих, які розпорядилися щодо передачі після смерті їх тіла чи анатомічних матеріалів науковим або вищими навчальним закладам, закладам охорони здоров’я, відповідно до частини шостої статті 6 Закону України «Про поховання та похоронну справу». Зважаючи на дефіцит у багатьох країнах анатомічних матеріалів для навчальних цілей, існує практика ввезення цих матеріалів із країн, у яких є надлишок з метою використання їх для практичної підготовки лікарів. На сьогодні питання ввезення анатомічних матеріалів в Україну для використання їх під час практичної підготовки лікарів не врегульоване. Бездіяльність призводить до того, що лікарі вимушені будуть надавати медичну допомогу пацієнтам без попереднього відпрацювання практичних навичок на анатомічних матеріалах померлих, що створює ризики появи додаткових ускладнень.

Про що документ

Проєктом акта пропонується затвердити Порядок перевезення анатомічних матеріалів людини в межах України, ввезення цих матеріалів на митну територію України та вивезення за межі митної території України; документ додається.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами moz.gov.ua