Відкрито другу чергу нового корпусу «Охматдиту»

29 липня 2020 о 15:14
599

29 липня 2020 р. Президент України Володимир Зеленський та глава Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) Максим Степанов відкрили другу чергу нового корпусу Дитячої лікарні «Охматдит». Це дозволить закладу надавати повний спектр допомоги онкохворим дітям, включаючи операції з пересадки кісткового мозку. Зараз МОЗ працює над тим, щоб створювати такі проєкти по всій Україні, а також над покращенням матеріальної бази медичних закладів та підвищенням зарплат медикам.

«Відкрито шість нових відділень, це допоможе зберегти життя наших діточок. Унікальні відділення не тільки тим, що тут є найсучасніша техніка, дійсно, це був запит лікарів, дітей, професіоналів, і ми на це зреагували — найкраща сучасна техніка, яка є сьогодні у світі, вона тут є. Мені здається, що це дуже важливо», — зазначив Президент України В. Зеленський.

В. Зеленський наголосив, що медична реформа в Україні має включати підвищення заробітної плати для лікарів та медичного персоналу. «Ми повинні це зробити найближчим часом. Фундаментально. Щоб лікарі хотіли працювати… Перше, що повинна була зробити держава, — це (створити. — Ред.) умови. Умови складаються не тільки з техніки та обладнання. Умови складаються ще із заробітної плати, щоб підняти престиж професії лікаря, дозволити нашим медикам жити комфортно», — наголосив Глава держави.

Коментар Максима Степанова

«Це відділення всього онкологічного профілю і пересадки, зокрема кісткового мозку. Те, чого потребують наші діти. Щороку ми витрачаємо близько 1 млрд грн на лікування за кордоном наших дітей, і цієї суми не вистачає, тому що лікування за кордоном порівняно з Україною — це завжди дорожче, інколи в декілька разів. І зараз кількість дітей, яким буде надана така медична допомога, дійсно зросте», — наголосив міністр охорони здоров’я України М. Степанов.

Завдяки введенню другого пускового комплексу відкриється 6 стаціонарних відділень:
1) відділення хіміотерапії онкогематологічних захворювань зі стаціонаром денного перебування;
2) відділення інтенсивної хіміотерапії;
3) відділення хіміотерапії онкогематологічних захворювань з блоком інтенсивної терапії;
4) відділення трансплантації кісткового мозку та інтенсивної мегадозової хіміотерапії та імунотерапії;
5) відділення онкології з ліжками інтенсивної хіміотерапії;
6) відділення гострої реабілітації.

Також відкривається референс-лабораторiя з лабораторної діагностики онкогематологічних захворювань; відділ тканинного типування; кріобанк; кабінети психологів.

Весь комплекс оновленого «Охматдиту» становитиме понад 67 тис. м2 — кілька блоків, у яких будуть розміщуватися 10 сучасних хірургічних відділень, 4 відділення  онкогематологічного профілю  та новостворене онкологічне відділення.

Очільник МОЗ України також погодився, що для якісного лікування медпрацівники мають бути забезпечені гідною зарплатою.

«Треба відверто визнати, що 30 років країна не звертала особливої уваги на зарплату медичних працівників. Вона завжди була на найнижчому рівні. Завдяки Вам (до Президента В. Зеленського. — Ред.) з першого вересня ми вже піднімаємо цю зарплату. Так, це найнижчий рівень, на скільки ми можемо підняти, але те, що стосується бюджету наступного року, ми, звичайно, повинні закладати зовсім інші показники щодо зарплати наших медичних працівників», — повідомив він.

На думку міністра, справедлива зарплата лікаря після інтернатури має стартувати від 20–25 тис. грн.

Головне — не втратити медичних працівників

Президент України також зауважив, що однієї лікарні «Охматдит» недостатньо для забезпечення якісного медичного обслуговування.

«Програма «Велике будівництво» — це не про дороги, а про те, що ми будуємо Україну. Важлива частина цієї програми — мультилікарні, які ми хочемо побудувати у п’яти–шести регіонах України, де буде все», — розповів Глава держави.

Він також відзначив важливість забезпечення лікарень кваліфікованим персоналом.

«Не втратити людей, які у нас працюють, — від лікаря до медсестри. Це головне завдання нашого міністра», — додав В. Зеленський.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами moz.giv.ua, president.gov.ua