Програма медичних гарантій: як отримати більше грошей за новими тарифами

13 липня 2020 о 11:03
3581

Як ми вже повідомляли, 19 червня 2020 р. Кабінет Міністрів України своєю Постановою № 513 ухвалив зміни до Програми медичних гарантій на 2020 рік (ПМГ–2020), якими, зокрема, запроваджується новий пакет для закладів охорони здоров’я, які отримають у 2020 р. фінансування за ПМГ–2020 менше, ніж було у 2019 р. за субвенцією.

Що зробила Національна служба здоров’я України (НСЗУ)

У НСЗУ наголошують, що для укладення таких договорів лікарні мають подати до НСЗУ плани розвитку своїх закладів, затверджені власниками закладів охорони здоров’я або госпітальними радами. Але наразі заклади не можуть скласти такий план, оскільки його форма перебуває у розробці у Міністерстві охорони здоров’я.

НСЗУ готова до укладення додаткових угод про перехідне фінансове забезпечення. Зі свого боку, НСЗУ:

– направила листи до Державної казначейської служби та регіональних департаментів охорони здоров’я щодо надання ними даних про фінансування кожного закладу в І кварталі 2020 р. та виділені кошти із субвенції у період з 01.04.2020 по 31.12.2020 р.;

– розробила специфікації та умови закупівлі за цим додатковим пакетом послуг і надала їх у Міністерство охорони здоров’я на погодження згідно з Постановою Кабінету Міністрів України № 410. Наразі специфікації та умови закупівлі профільним міністерством не погоджені.

Необхідно чекати оголошення

Тобто НСЗУ зробила все можливе, щоб заклади були законтрактовані. Після затвердження відповідних документів з боку Міністерства охорони здоров’я України, на сайті НСЗУ буде опубліковано оголошення про укладення договорів, і заклади зможуть подаватися на цей пакет послуг.

НСЗУ оперативно реагує на зміни, які вносить Уряд до ПМГ. Так, НСЗУ в рекордні терміни, за 4 робочих дні, уклала договори з усіма 25 центрами екстреної медичної допомоги та здійснила перші оплати за пакетом «Екстрена медична допомога пацієнтам з підозрою або встановленим захворюванням на COVID-19».

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами facebook.com/nszu.ukr/