У МОЗ працюватиме департамент якості медичної допомоги

8 липня 2020 о 13:04
5310

Як ми вже повідомляли, Верховною Радою України був підписаний закон, розроблений спільно МОЗ і Комітетом Верховної Ради з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування щодо внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань організацій освітнього процесу у сфері охорони здоров’я.

Про суть змін докладно розповіла під час брифінгу 7 липня 2020 р. Ірина Микичак, заступник міністра охорони здоров’я України.

За її словами, суть змін полягає в створенні умов та юридичного механізму участі науково-педагогічних працівників як учасників лікувального процесу. На реалізацію закону буде видано низку підзаконних актів, зокрема, постанову Кабінету Міністрів, наказів МОЗ, де буде регламентовано механізм взаємодії й участі науково-педагогічних працівників у лікуванні хворих.

Щодо змін до Закону України «Про вищу освіту», які вносяться вищезгаданим законом,  за лікарем-інтерном закріплюється право ведення лікарської діяльності під керівництвом лікаря. Крім того, лікар-інтерн має право проходити інтернатуру не тільки на базі комунальних підприємств, а й на базі недержавних, приватних закладів охорони здоров’я. Від прийняття цього закону науково-педагогічні працівники, за погодженням з адміністрацією лікарні та згідно з постановою КМУ, будуть внесені в електронний реєстр і також включені в програму медичних гарантій, яка фінансується через Національну службу здоров’я України (НСЗУ).

Департамент якості медичної  допомоги в структурі МОЗ

І. Микичак також повідомила, що в структурі МОЗ створено новий департамент якості медичної допомоги. Цей департамент та його структурні підрозділи будуть займатися процесом управління якістю медичної допомоги. Також відновлюється робота центральної клініко-експертної комісії.

У Міністерстві є підрозділ, який займатиметься медсестринством, – це експертна група з питань медсестринства в Україні, адже медсестринство – це надзвичайно важлива частина медичної допомоги та кадрової системи медичної сфери.

Особливий акцент – на реформі медичної освіти

Особливий акцент у медичній реформі МОЗ робить на медичній освіті. У цьому контексті МОЗ спільно з ректорами закладів вищої освіти, вченими радами та громадськістю працює над новими підходами до організації навчання, навчальними програмами.

Також МОЗ працює над новим порядком проходження інтернатури, що охоплює рейтинг, справедливий конкурс і нову базу інтернатури. До цієї системи також буде включена оплата керівника інтернатури, аби лікар-інтерн мав досвідченого наставника, а наставник, у свою чергу, був додатково мотивований.

Повноцінна реабілітація

Принциповою зміною є те, що від моменту захворювання пацієнт зможе отримувати реабілітаційну допомогу. Для забезпечення якісної кваліфікованої реабілітаційної допомоги планується ввести спеціальне ліцензування на право надавати таку реабілітаційну послугу, зазначила І. Микичак.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами facebook.com/moz.ukr