Викладачі медичних університетів та інтерни зможуть брати участь у лікувальному процесі

7 липня 2020 о 11:01
9673

3 липня 2020 р. Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань організації освітнього процесу в сфері охорони здоров’я» (проєкт закону зареєстровано за № 3671).

Про що документ

Закон створює законодавчі підстави для забезпечення освітнього процесу з підготовки кадрів у сфері охорони здоров’я шляхом визначення на рівні закону права надання медичної допомоги пацієнтам закладів охорони здоров’я науково-педагогічними працівниками закладів вищої (післядипломної) освіти за умови, що вони мають сертифікат лікаря-спеціаліста, а також поширити це право на лікарів-інтернів.

Для досягнення цієї мети законопроєктом внесено зміни до Основ законодавства України про охорону здоров’я та Закону України «Про вищу освіту».

Коментар Михайла Радуцького

«Проєкт закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань організації освітнього процесу у сфері охорони здоров’я було проголосовано 285 народними депутатами.

За попереднім законодавством, значна частина з понад 8 тис. викладачів-медиків не мали права займатися лікарською практикою. Законопроєкт дозволить педагогам-медикам надавати допомогу навіть тоді, коли не підписаний договір із закладом охорони здоров’я. Також документ дозволяє лікарям-інтернам брати участь у здійсненні медичних маніпуляцій під наглядом досвідченого лікаря», – написав у своєму офіційному телеграм-каналі Михайло Радуцький, голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування.

Цей закон набуває чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Кабінету Міністрів України протягом місяця з дня набрання чинності цим законом доручено:

  • привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим законом;
  • забезпечити перегляд та приведення міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із цим законом.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами rada.gov.ua, t.me/radutsky