Поставки ліків, інвестиційні проєкти МОЗ та співпраця із Світовим банком

16 червня 2020 о 16:54
594

16 червня 2020 р. під час брифінгу Світлана Шаталова, заступниця міністра охорони здоров’я України, розповіла про роботу Міністерства за деякими напрямками.

Постачання ліків і медичних виробів

Так, за її словами, Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України провело глибокий аналіз та підготувало зведення за регіонами щодо фактичної наявності всіх залишків лікарських засобів та медичних виробів станом на 1 червня 2020 р. Також МОЗ підготувало детальну інформацію щодо оплати й постачання ліків та медичних виробів за бюджетні кошти 2018 та 2019 років. Крім того, за останній період МОЗ під керівництвом Максима Степанова скоротило дебіторську заборгованість міжнародним постачальникам на 17%, розподілило за регіонами лікарські засоби на загальну суму 1,1 млрд грн, запустило закупівлі 2020 р.

Інвестиційні проєкти

За минулий тиждень МОЗ скоординувало два інвестиційні проєкти: щодо молекулярно-генетичної діагностики та експериментальної онкології в лабораторії Національного інститут раку та проєкт МОЗ щодо Національного інституту серця. Цим проєктом передбачено і оновлення обладнання, і термомодернізацію будівлі, яка нині перебуває у плачевному стані.

Співпраця із  Світовим банком

МОЗ впроваджує проєкт «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей», відповідно до Угоди про позику між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку, починаючи з 2015 р. Загальна сума проєкту — 214,87 млн дол. США. У квітні 2020 р. зроблено реструктуризацію проєкту, відповідно до якої збільшено обсяги фінансування на посилення заходів подолання пандемії COVID-19 на загальну суму 22 млн дол. Крім того, для Вінницької області та центральних компонентів проєкту термін дії Угоди про позику подовжено до березня 2022 р.

Також зазначено, що у вересні 2020 р. завершується впровадження субпроєктів у 7 областях: Дніпропетровській, Запорізькій, Закарпатській, Волинській, Полтавській, Львівській та Рівненській. МОЗ активізувало роботу щодо пришвидшення завершення всіх передбачених субпроєктами заходів. З цією метою попередньо погоджено з Мінфіном і направлено на розгляд та погодження Мінекономрозвитку, Мін’юсту проєкт розпорядження Кабінету Міністрів України про збільшення обсягу субвенції Волинській, Полтавській, Рівненській областям на загальну суму 329 млн грн.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»