Збільшення фінансування медицини та продовження роботи зі Світовим банком

8 травня 2020 о 17:56
533

8 травня 2020 р. під час щоденного брифінгу Світлана Шаталова, заступниця міністра охорони здоров’я України, розповіла про кроки, які зробило Міністерство з 4 до 8 травня 2020 р.

Що зробило МОЗ України протягом тижня, що минає

  • Провело зустріч зі Світовим банком. Наразі необхідна актуалізація проєкту Світового банку «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей». С. Шаталова нагадала, що цим проєктом, угода на виконання якого була укладена у 2015 р., передбачено фінансування у розмірі майже 215 млн дол. США.  Проте минуло 5 років,  а виконання проєкту зараз на рівні 60%. Цього недостатньо, і МОЗ України планує виправити ситуацію. Додатково Світовим банком нещодавно було виділено ще 135 млн дол. Рада директорів Світового банку вже ухвалила рішення про виділення цих коштів, але існують певні індикатори виконання, за яких державний бюджет отримає додаткове фінансування. МОЗ України зробить усе необхідне, щоб виконати ці завдання та забезпечити українську медицину якісною інфраструктурою. С. Шаталова висловила переконання, що всі проєкти міжнародної технічної підтримки та кредитні угоди повинні використовуватися з найвищою ефективністю. На її думку, слід не спрямовувати значну частину уваги на навчання, консультації та семінари, а максимально концентруватися на оновленні обладнання та матеріально-технічної бази лікарень у регіонах.
  • Опрацьовувало питання підвищення фінансування медичної галузі у 2021 р.
  • Подало в Уряд та отримало затверджену постанову про закупівлі лікарських засобів.
  • Продовжило спільну роботу з Міністерством фінансів для опрацювання паспортів бюджетних програм.
  • Взяло під особливий контроль питання про фінансування лікування за кордоном.
  • Провело робочу технічну зустріч із українськими виробниками. Мета заходу — максимальне використання  вітчизняних потужностей для української медицини.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»