COVID-19: Світовий банк виділив Україні 135 млн дол. США

28 квітня 2020 о 11:21
405

Рада директорів Світового банку 27 квітня 2020 р. затвердила додаткове фінансування в розмірі 135 млн дол. США для Проєкту «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей» з метою розширення заходів реагування на пандемію COVID-19, які запроваджуються в секторі охорони здоров’я в Україні.

Про проєкт

У рамках чинного проєкту «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей» надається допомога у відновленні міських лікарень та фельдшерсько-акушерських пунктів у сільській місцевості, закупівлі сучасного обладнання та покращенні якості медичних послуг. Початкова сума інвестицій у розмірі 215 млн дол. США спрямовувалася на підтримку реформ у секторі охорони здоров’я, покращення надання послуг (зокрема реформа первинної та вторинної ланок, рання діагностика і лікування серцево-судинних та онкологічних захворювань), а також підвищення ефективності системи охорони здоров’я в цілому.

Куди підуть додаткові кошти

Додаткові кошти у розмірі 135 млн дол. США допоможуть Україні здійснити необхідну модернізацію лікарень та впровадити важливі реформи, а також провести навчання для тисяч українських лікарів щодо надання сучасних медичних послуг. У рамках проєкту також надаватиметься підтримка для загального фонду державного бюджету з метою забезпечення потреб населення у медичних послугах. 35 млн дол. США спрямовуються на діяльність з метою протидії поширенню епідемії COVID-19.

Ці кошти будуть використані на закупівлю необхідних матеріалів та обладнання в рамках заходів реагування на COVID-19, які впроваджує країна, проведення необхідного навчання для медичного персоналу, підтримку комунікації у наданні громадянам важливої публічної інформації. Нові виділені кошти також будуть використовуватися на відшкодування фінансування українським закладам охорони здоров’я, які надають послуги пацієнтам із COVID-19.

Коментар Алекса Кремера

«Це додаткове фінансування допоможе Україні в оновленні приблизно 40 відділень екстреної  медичної допомоги та інсультних відділень, забезпечуючи можливість лікарням проводити складні медичні процедури із використанням високотехнологічного обладнання та відповідних протоколів лікування. Пацієнти матимуть можливість обирати будь-яку лікарню в Україні, та їхні витрати на хірургічне втручання покриватимуться з державного бюджету», — зазначив А. Кремер, виконуючий обов’язки директора Світового банку у справах Білорусі, Молдови та України.

Звіт щодо трансформаційної реформи системи охорони здоров’я в Україні

Також опубліковано звіт Всесвітньої організації охорони здоров’я та Світового банку щодо трансформаційної реформи системи охорони здоров’я в Україні «Україна: огляд реформи фінансування системи охорони здоров’я 2016–2019».

Суть звіту зводиться до того, що загальна структура реформи фінансування системи охорони здоров’я в Україні відповідає провідним міжнародним практикам покращення доступності, якості та ефективності медичних послуг. Серед висновків, зокрема, зазначено, що:

  • створення єдиного закупівельника медичних послуг, Національної служби здоров’я України, а також міжвідомча співпраця з Кабінетом Міністрів, Міністерством охорони здоров’я України та Міністерством фінансів України є фактором успіху;
  • модернізація застарілої системи надання послуг, реструктуризація лікарень матимуть ключове значення для демонстрації результатів реформи;
  • реформа стаціонарної допомоги не має зміщувати акцент зі сфери громадського здоров’я і первинної медичної допомоги;
  • стратегічні закупівлі та нові фінансові стимули добре продумані та якісно розроблені;
  • для сталості реформи важливо забезпечити розподіл відповідальності за її проведення між основними зацікавленими сторонами з місцевими органами влади, надавачами послуг і населенням включно.

Очікування  від реформ

Якщо послідовно впроваджувати реформу та продовжувати виважений політичний діалог, то найближчими роками в Україні:

  • будуть покращені показники здоров’я;
  • знизиться фінансовий тягар для населення;
  • покращиться доступ до якісного медичного обслуговування.

Про Світовий банк

Група Світового банку, яка є одним із найбільших джерел фінансування та досвіду для країн, що розвиваються, виконує широкомасштабні, оперативні дії для підтримки цих країн, а саме зміцнення їхніх можливостей для реагування на пандемію. Ми також посилюємо здатність контролю за захворюванням, покращуємо підтримку сектору охорони здоров’я, допомагаємо приватному сектору у продовженні діяльності та збереженні робочих місць. У наступні 15 міс ми розгорнемо 160 млрд дол. США фінансової підтримки, щоб допомогти державам світу захистити бідні верстви населення, надати підтримку бізнесу і пришвидшити економічне відновлення, включаючи 50 млрд дол. США нової допомоги від МАР у формі грантів або фінансування на пільгових умовах.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами worldbank.org, facebook.com/healthcareservice4people