Лікування пацієнтів із туберкульозом у межах програми медичних гарантій

15 червня 2020 о 12:48
2144

15 червня 2020 р. Оксана Мовчан, т.в.о. голови Національної служби здоров’я України (НСЗУ), розповіла про те, як у рамках програми медичних гарантій надається допомога хворим на туберкульоз.

За пакетом «Лікування дорослих та дітей з туберкульозом» НСЗУ уклала договори із 48 медичними закладами на загальну суму 885 млн грн.

Зазначено, що за квітень–червень 2020 р. НСЗУ виплатила медичним закладам за лікування пацієнтів із туберкульозом 275 млн грн.

Що отримує пацієнт

Пацієнт із туберкульозом у межах Програми медичних гарантій отримує безоплатно:

  • лабораторно-інструментальні дослідження;
  • лікування в амбулаторних умовах та умовах стаціонару;
  • ліки з Національного переліку, а також ліки, які закуповуються централізовано за бюджетні кошти.

Як отримати медичну допомогу

Щоб отримати медичну допомогу, пацієнту потрібно:

  • звернутися до свого лікаря, з яким укладено декларацію, або лікуючого лікаря, який випише направлення до лікарні;
  • звернутися самостійно до фтизіатра (для звернення до цього спеціаліста направлення не потрібно), який також випише направлення до медичного закладу, що надає таку допомогу.

Що відбувається

В Україні середня тривалість перебування пацієнта з туберкульозом у лікарні становить майже 88 днів. Тобто на 33 міс людина фактично ізольована від суспільства. Окрім того, тривалий час перебування в лікарні спричиняє внутрішньолікарняне інфікування хворих, розвивається стійкість до протитуберкульозних препаратів.

Водночас у розвинених країнах пацієнти з туберкульозом лікуються у стаціонарі лише 2 дні, а далі — амбулаторно. Тож ключове, що потрібно змінювати  в системі лікування пацієнтів із туберкульозом, — це запроваджувати сучасні методи. Необхідно зменшувати тривалість перебуванння пацієнта у стаціонарі й розвивати амбулаторний рівень надання допомоги цим хворим. На сьогодні в Україні є успішні приклади, зокрема в Одесі та в Києві.

Плани на 2021 рік

У Програмі медичних гарантій-2021 НСЗУ стимулюватиме розвиток амбулаторної допомоги пацієнтам із туберкульозом.
Заклади первинної медичної допомоги зможуть підписати з НСЗУ договір про надання допомоги хворим на туберкульоз, і пацієнтів перестануть тримати у тубдиспансерах в середньому 3 міс, як зараз.
Після завершення гострого перебігу хвороби пацієнт матиме змогу лікуватися не у стаціонарі, а амбулаторно, під наглядом свого лікаря, який контролюватиме застосування пацієнтом ліків, результативність лікування.
Пацієнт із туберкульозом отримуватиме лікування у комфортніших умовах, а НСЗУ оплатить медичному закладу первинки за надання допомоги цьому хворому.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»