Медична реформа: досвід Сумської міської лікарні

5 червня 2020 о 16:53
1454

КНП «Центральна міська клінічна лікарня» Сумської міської ради уклала з Національною службою здоров’я України (НСЗУ) договори на 12 пакетів послуг, з них 7 — за пріоритетними напрямками: лікування пацієнтів з інсультом, інфарктом та скринінг онкопатологій. Загальна сума договору лікарні з НСЗУ в межах Програми медичних гарантій — 67, 2 млн грн. Докладно про це розповідає її директорка Валентина Домінас.

Підготовка до другого етапу медичної реформи

«Головний принцип роботи нашого закладу — рухатися вперед та щороку впроваджувати щось нове. Підготовку до другого етапу медичної реформи  почали заздалегідь, з 2018 р., щоб встигнути поетапно забезпечити матеріально-технічну базу та підготувати кадри. Це дозволило розширити перелік медичних послуг, не збільшуючи загальної чисельності персоналу. Для роботи підготовлені команди профільних спеціалістів, що постійно впроваджують новітні методики лікування пацієнтів, створені мультидисциплінарні бригади різного напрямку. Відкрили нові сучасні відділення: нейрохірургічне, реабілітаційне, а також інтервенційної кардіології, реперфузійної та інтенсивної терапії.

Центр цереброваскулярної та серцево-судинної патології

Також на базі лікарні створено єдиний в області сучасний Центр цереброваскулярної та серцево-судинної патології. На кінець минулого року ми ввійшли у трійку лідерів країни за кількістю проведених тромболізисів. У 2020 р. успішно проведено близько 70 тромболізисів. Заклад має достатньо можливостей рятувати хворих з усієї області. Умовою є лише вчасна госпіталізація, у межах терапевтичного вікна. Проблемою є забезпечення препаратами для тромболізису. Дуже переживаємо, коли є усі можливості, але немає відповідних лікарських засобів.

Лікарі нейрохірургічного відділення виконують цілий ряд оперативних втручань, у тому числі надають допомогу хворим на інсульт. Лише у 2020 р. проведено 5 тромбекстракцій, що є ознакою надзвичайно високого професійного рівня фахівців. Такі оперативні втручання не проводять у жодному іншому лікувальному закладі області.

У відділенні інтервенційної кардіології, реперфузійної та інтенсивної терапії надаються сучасні види медичної допомоги пацієнтам із гострим коронарним синдромом та інфарктом міокарда, у тому числі коронарографія, стентування, установка водіїв ритму.

Міський урологічний центр

У Міському урологічному центрі, який працює в лікарні, проводяться унікальні оперативні втручання на органах сечостатевої системи. Урологічне відділення — флагман у регіоні з проведення лапароскопічних втручань. На лікування приїжджають хворі не лише із Сумської, а й з інших областей.

Гінекологічне відділення

У гінекологічному відділенні виконуються операції будь-якого рівня складності — як традиційним методом, так і лапароскопічним. Проводяться втручання з вагінальним доступом, що дає можливість жінкам вже наступного дня після операції залишити лікарню.

Ортопедична і травматологічна допомога

Спеціалізовану допомогу пацієнтам із травмами та захворюваннями опорно-рухового апарату надає два ортопедично-травматологічні відділення, в яких широко впроваджуються нові технології. Лікарі відділення завдяки новим методикам хірургічного втручання ставлять на ноги хворих віком 70+ із переломом шийки стегна. Раніше ці пацієнти вважалися безперспективними щодо лікування і реабілітації.

Індивідуальні мультидисциплінарні команди

Умови багатопрофільної лікарні дозволяють створювати індивідуальні мультидисциплінарні команди для пацієнтів відділення реабілітації. Це відділення має потужну фізіотерапевтичну базу, сучасний кабінет ерготерапевта та кінезототерапії. У відділенні працюють кваліфіковані фахівці, у тому числі психотерапевт, логопед, фізіотерапевт та ін.

Про подальшу долю медичної реформи

Згортати реформу галузі не можна у жодному разі, але, вважаю, є що проаналізувати і над чим працювати. Підготовка закладів до реформи триває не перший рік, хтось встиг підготуватися, а хтось очікував. Тим, хто не встиг завчасно підготуватися належним чином, потрібно реально оцінити свої можливості та визначити шляхи подальшого існування. Наприклад, деякі малопотужні заклади могли би стаціонарну допомогу замінити денним стаціонаром. Щодо тарифів, сподіваюся, вартість деяких послуг буде перераховано, адже 5 тис. грн на операційне лікування — дуже мала сума. Аналіз тяжких випадків хірургічної патології свідчить, що кошти на лікування можуть становити до 40–50 тис. грн,  при тяжких травмах — до 120 тис. грн. Важливим питанням залишається і заробітна плата медичних працівників, адже вона потребує суттєвого підвищення. В іншому разі ми втратимо кращих фахівців.

Дуже сподіваюся, що медична галузь гідно пройде всі етапи реформи і отримає очікувані результати», — зазначає В. Домінас.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами nszu.gov.ua