МОЗ України передало київській лікарні «Охматдит» тести для COVID-19

1 червня 2020 о 11:38
473

Міністерство охорони здоров’я України відгукнулося на звернення Національної дитячої лікарні «Охматдит» і передало закладу 768 ПЛР- та 2000 ІФА-тестів. Таким чином відомство покрило потребу закладу в ПЛР-тестах на три місяці наперед.

Про це міністр охорони здоров’я України Максим Степанов заявив на щоденному брифінгу, який відбувся 1 червня 2020 р. у Національній дитячій лікарні «Охматдит».

Коментар Максима Степанова

«Ми вчора передали ПЛР-тести, які забезпечують трьохмісячну потребу цієї лікарні. Також ми передали 2000 ІФА-тестів. Дані тест-системи можна використовувати за показаннями для тестування як дітей, так і батьків, які перебувають у лікарні «Охматдит», — підкреслив М. Степанов.

За словами очільника відомства, День захисту дітей, який відзначається 1 червня, — хороша нагода, щоб публічно підняти питання захисту здоров’я дітей в Україні, які потребують уваги суспільства і держави. «При цьому надання якісної, кваліфікованої та швидкої медичної допомоги не лише дітям, а й усім українцям — головний пріоритет нашої команди», — резюмував міністр М. Степанов.

Також очільник МОЗ підкреслив, що через старт другого етапу реформи багато дитячих лікарень опинилися в скрутному фінансовому становищі, що не дозволяє цим медичним закладам надавати кваліфіковану медичну допомогу.

Про ІФА-тестування на COVID-19

Нагадаємо, що відповідно до наказу МОЗ України від 20.05.2020 р. за № 1227, в Україні почалося ІФА-тестування на COVID-19.

Імуноферментний аналіз (ІФА) — це вид дослідження, за допомогою якого виявляється комплекс антиген–антитіло, що виробляється, якщо організм уражений вірусом.

Метод ІФА-тестування визначає імуноглобуліни двох типів: M і G. Якщо виявляється M, то це свідчить про гострий процес захворювання, якщо G — то людина перехворіла чи інфікувалася вірусом, виробивши антитіла до нього.

ІФА-тестування може проводитися пацієнтам із симптомами COVID-19, хворим на пневмонію, контактним особам, пацієнтам, які потребують планової госпіталізації та/чи операції, медичним працівникам, які працюють із хворим на COVID-19, працівникам лабораторій, які обробляють зразки на COVID-19, працівникам патологоанатомічних, судово-медичних бюро, відділень, які беруть участь у розтині тіла, в тому числі, взятті зразків секційного матеріалу, працівникам Національної поліції, Національної гвардії, Держприкордонслужби, іншим медичним і фармацевтичним працівникам.

Якщо ІФА-тестуванням в особи виявлено антитіла, вона повинна здати зразок для ПЛР-діагностики. Враховуючи те, що, зокрема, медики, працівники Національної гвардії та Національної поліції повинні проходити діагностику регулярно, ІФА-тестування допоможе знизити навантаження на ПЛР-дослідження.

Крім того, планується проведення тестів ІФА для пацієнтів із наявними симптомами COVID-19, у яких негативні результати ПЛР-тестів.

Відмінність ІФА-тестів від ПЛР- та експрес-тестів

Для проведення ІФА-тестування необхідні лабораторні умови та спеціальне обладнання. При цьому аналізується сироватка крові, а не сама кров, як у разі експрес-тестів, і не матеріали мазків, як у разі ПЛР.

ІФА-тест виявляє імунну реакцію на вірус — рівень антитіл.
Експрес-тести також виявляють антитіла в організмі як відповідь на антиген, проте мають низьку чутливість і специфічність порівняно із ІФА-тестами.

ПЛР-дослідження виявляє вірус, тобто його генетичний матеріал. Таким чином, позитивний результат ІФА-тесту буде додатковою підставою для проведення ПЛР-дослідження.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua, phc.org.ua