Вимоги програми медичних гарантій: екстрена медична допомога при COVID-19

14 травня 2020 о 11:23
6113

Пропонуємо до уваги читачів вимоги Програми медичних гарантій за пакетом  «Екстрена медична допомога пацієнтам з підозрою або встановленим захворюванням на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2».

Для належного виконання Договору надавач медичних послуг зобов’язується забезпечити наявність необхідного для надання послуг медичного обладнання і персоналу та відповідати таким умовам надання відповідних медичних послуг.

Умови надання послуги: за місцем перебування пацієнта.

Підстави надання послуги: самозвернення (або звернення третіх осіб).

Вимоги до організації надання допомоги

    1. Наявність у центрі екстреної медичної допомоги (ЕМД) внутрішнього наказу щодо переліку медичних та інших працівників, які безпосередньо працюють із пацієнтами з підозрою або діагнозом COVID-19. Внутрішній наказ має спиратися на Вимоги до спеціалізації та кількості фахівців, визначених цими умовами договору.
    2. Здійснення додаткових доплат (винагород) членам спеціальних бригад ЕМД у розмірі до 300 відсотків заробітної плати (посадового окладу (з підвищеннями) з урахуванням обов’язкових доплат, надбавок) відповідно до законодавства.
    3. Забезпечення бригад ЕМД медичними виробами та лікарськими засобами, відповідно до наказу МОЗ України від 06.02.2014 р. № 101 «Про затвердження Примірного табеля (переліку) оснащення структурних підрозділів системи екстреної медичної допомоги».
    4. Здійснення закупівлі, використання та збереження залишків лікарських засобів та медичних виробів, необхідних для лікування пацієнтів із коронавірусною хворобою (COVID-19) відповідно до галузевих стандартів (в тому числі після закінчення дії договору), крім лікарських засобів та медичних виробів, постачання яких здійснюється шляхом централізованих закупівель Міністерством охорони здоров’я України.
    5. Забезпечення цілодобової інформаційної підтримки та координації дій бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги.
    6. Проведення диспетчером усного опитування осіб, які звернулися за допомогою, із проведенням сортування і визначення можливостей інфікування на коронавірусну хворобу (COVID-19) відповідно до алгоритму опитування. При виявленні підозри на коронавірусну хворобу (COVID-19) передача інформації членам виїзної бригади ЕМД має відбуватися без затримок, щоб вони могли забезпечити використання засобів індивідуального захисту (ЗІЗ) до прибуття на місце події.
    7. Визначення окремих спеціальних бригад із надання допомоги пацієнтам з підозрою або підтвердженим захворюванням на коронавірусну хворобу (COVID-19).
    8. Базування спеціальних бригад у межах визначених пунктів базування бригад.
    9. Дотримання протиепідемічних заходів під час огляду пацієнта та надання йому допомоги:
      1. якщо диспетчер оперативно-диспетчерської служби запідозрив, що пацієнт може мати коронавірусну хворобу (COVID-19), використання працівниками ЕМД відповідних ЗІЗ до прибуття на місце події;
      2. обмеження контактів із пацієнтом до моменту, поки він не одягне захисну маску для запобігання поширенню інфекції.
    10. Дотримання планового алгоритму дій при транспортуванні пацієнта до закладу охорони здоров’я (наприклад забезпечення потрапляння пацієнта прямо до місця для огляду).
    11. Дотримання протиепідемічних заходів: >
    12. a. під час транспортування обмеження кількості персоналу, який перебуває поряд із пацієнтом, щоб мінімізувати ризик поширення інфекції;
    13. b. повідомлення бригадою ЕМД, що транспортує пацієнта з підозрою або підтвердженим діагнозом коронавірусної хвороби (COVID-19), працівникам закладу охорони здоров’я для вжиття ними необхідних заходів інфекційного контролю до прибуття пацієнта;
    14. c. ізолювання пацієнта від контакту з іншими людьми — наскільки це можливо;
    15. d. відмова у супроводі членами сім’ї пацієнта та інших контактних осіб, які могли інфікуватися; у разі обов’язкового супроводу — забезпечення захисту у вигляді лицевої маски;
    16. e. ізолювання кабіни водія від салону, де перебуває пацієнт, або використання транспортних засобів, в яких салон і кабіна водія розділені та мають окремий повітропотік, під час транспортування повітропотік в обох відділеннях транспортного засобу має бути у НЕрециркуляторному режимі, щоб максимально зменшити поширення потенційно інфікованих частинок через повітря;
    17. f. якщо в автомобілі є задній витяжний вентилятор, використання його, щоб спрямувати потік повітря в напрямку від кабіни водія через салон, де надається допомога пацієнту, до задньої частини транспортного засобу.
  1. Передача інформації про пацієнтів із легким перебігом COVID-19, які залишаються вдома, лабораторним центрам відповідної адміністративно-територіальної одиниці.

Вимоги до спеціалізації та кількості фахівців

  1. Склад бригади відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 21 листопада 2012 р. № 1114 «Про затвердження Типового положення про бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги» (зі змінами).
  2. Залучення мінімально необхідної кількості членів бригади ЕМД для надання ЕМД на місці виклику.
  3. Лікар-консультант центру ЕМД.

Вимоги до переліку обладнання

  1. Наявність в автомобілі швидкої медичної допомоги: >
  2. a. апарата для штучної вентиляції легень ручного (дихального мішка);
  3. b. стаціонарного кисневого балона та/або портативного кисневого балона з киснем;
  4. c. портативного приладу відсмоктування;
  5. d. масок кисневих різних розмірів;
  6. e. пульсоксиметра;
  7. f. засобу для дезінфекційної обробки рук;
  8. g. ларингоскопа з набором стилетів різних розмірів та інтубаційних трубок.

Вимоги до забезпечення співробітників ЗІЗ та порядку їх використання

  1. Забезпечення ЗІЗ кожного члена бригади ЕМД у кількості, необхідній для одноразового їх використання, при візиті до пацієнта з урахуванням необхідності заміни елементів ЗІЗ у разі пошкодження чи значного забруднення.
  2. Забезпечення кожної спеціальної бригади необхідною кількістю засобів дезінфекції, які можуть бути використані для обробки автомобіля і медичного обладнання багаторазового використання (хлоровмісні або 70% спиртовмісні дезінфектанти, які зареєстровані МОЗ).
  3. Дотримання послідовності одягання та знімання ЗІЗ відповідно до рекомендацій МОЗ.
  4. Дотримання протиепідемічних заходів під час пакування і прання використаного одягу, користування та утилізації використаних ЗІЗ та інших медичних відходів, користування та обробки автомобілів і медичного обладнання багаторазового використання відповідно до рекомендацій МОЗ.

Опис медичних послуг, які будуть надаватися за Договором (специфікація)

Для належного виконання Договору надавач медичних послуг зобов’язується забезпечити такий обсяг послуги (специфікація) відповідно до потреб пацієнта.

  1. Оцінка стану здоров’я пацієнта (дорослого та дитини) та визначення імовірності інфікування на коронавірусну хворобу (COVID-19) із визначенням потреби у госпіталізації.
  2. Транспортування осіб, які відповідають визначеним у вимогах до організації надання послуг критеріям та потребують стаціонарного лікування, як осіб із підозрою на коронавірусну хворобу (COVID-19) з місця події до закладу охорони здоров’я, який визначений для лікування пацієнтів із коронавірусною хворобою (COVID-19) відповідно до затвердженого клінічного маршруту у відповідній адміністративно-територіальній одиниці.
  3. За умов, якщо пацієнт не потребує госпіталізації, надання йому необхідної медичної допомоги та рекомендацій щодо самоізоляції. Передача інформації про такого пацієнта лабораторним центрам відповідної адміністративно-територіальної одиниці.
  4. Цілодобове консультування пацієнта з питань коронавірусної хвороби лікарем-консультантом центру ЕМД за зверненням по телефону.
  5. Направлення мобільних бригад для взяття зразків для проведення ПЛР-тестування відповідно до чинного Стандарту екстреної медичної допомоги «Коронавірусна хвороба (COVID-19)».

Суб’єкт господарювання, який бажає укласти Договір з НСЗУ, повинен відповідати Вимогам до надавача послуг з медичного обслуговування населення, з яким головними розпорядниками бюджетних коштів укладаються договори про медичне обслуговування населення, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України від 28 березня 2018 р. № 391.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами nszu.gov.ua