COVID-19: медична субвенція на доплату медикам перерахована на місця

29 квітня 2020 о 17:23
4518

Кошти на доплати медикам, які працюють із хворими на коронавірус, виділені та вже надійшли у регіони. Про це на брифінгу 29 квітня 2020 р. повідомила заступниця міністра охорони здоров’я Світлана Шаталова. Зарплати медиків будуть збільшені до 300% окладу.

Коментар Світлани Шаталової

«Для розрахунків МОЗ України збирало інформацію з обласних департаментів охорони здоров’я про кількість медиків, які працюють із пацієнтами з коронавірусом. На основі цих даних виділено кошти. Медична субвенція у розмірі 552,8 млн грн перерахована на місця 16 квітня 2020 р. Додатково ми зробили наближення з останнього кварталу 2020 р. на квітень місяць у розмірі 241,8 млн грн. Ці кошти надійдуть у регіони сьогодні–завтра», — повідомила С. Шаталова.

Також заступниця міністра нагадала, що далі лікарні отримуватимуть оплату послуг від Національної служби здоров’я України (НСЗУ) за новими пакетами. Постановою Кабінету Міністрів минулого тижня прийнято чотири нових пакети: надання допомоги у стаціонарних умовах пацієнту з COVID-19, робота мобільних бригад для забору матеріалів для тестування, додаткова оплата роботи бригад екстреної медичної допомоги, які виїжджають до пацієнтів, та окремим  закладам охорони здоров’я, які лікували пацієнтів з COVID-19, хоча не були визначені як опорні для цього. Цією самою постановою затверджені й тарифи на ці послуги.

«Хочу підкреслити, що у тарифи включені додаткові виплати працівникам закладів охорони здоров’я у розмірі до 300 відсотків заробітної плати, а також забезпечення пацієнтів лікарськими засобами та медичними виробами. Наголошую, що це перший тариф, який відштовхувався від реальної потреби у фінансуванні під час лікування хворих за Національним стандартом лікування. Тариф, розрахований «знизу доверху», — додала С. Шаталова.

Загалом на оплату послуг від НСЗУ лікарням, які лікують пацієнтів із коронавірусом, виділено майже 15,8 млрд грн.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами moz.gov.ua