COVID-19: комісії МОЗ перевірять виконання протоколу медичної допомоги

15 квітня 2020 о 11:45
3128

В областях перевірять готовність лікарень до прийому хворих на коронавірус та якість виконання протоколу лікування цих пацієнтів. Про це йшлося 14 квітня 2020 р. на традиційній нараді з питань боротьби з коронавірусом під головуванням Президента України Володимира Зеленського.

Доповідь Максима Степанова

Як повідомив міністр охорони здоров’я М. Степанов, дві комісії — вірусологів і пульмонологів — перевірять стан забезпечення медичними засобами лікарень у регіонах та готовність медпрацівників до прийому хворих. Також буде детально вивчено кожен випадок смерті, щоб з’ясувати причини, особливо в областях, де рівень смертності надто високий.

«Справді, у деяких областях кількість смертей значно вища, ніж в інших. Це насторожує. Можливо, нашим лікарям у регіонах потрібно чимось допомогти», — сказав В. Зеленський.

Водночас на нараді було зазначено, що зафіксовано зниження рівня зараження COVID-19 на Тернопільщині — в області, що була одним з лідерів за кількістю інфікованих коронавірусом.

«Якщо нам вдасться пройти Великдень так, щоб не було скупчень і щоб поменше людей заразилися, ми зможемо говорити про покращення ситуації в Україні. Але кожен українець має усвідомлювати важливість карантину», — наголосив Президент.

Звернення Володимира Зеленського до українців

Також 14 квітня 2020 р. Президент України виступив з черговим зверненням до українського народу.

Стосовно питання боротьби з коронавірусною інфекцією В. Зеленський повідомив, що цими днями Україна чекає на прибуття трьох літаків, які продовжують доставляти засоби індивідуального захисту та медичне обладнання. Наступного тижня заплановано прибуття до «Борисполю» восьми літаків із цінними вантажами.

Робота з забезпечення країни всім необхідним не припиняється.

Подяка міжнародним партнерам

«Сьогодні я хочу подякувати нашим міжнародним партнерам, з якими ми спільно протидіємо хворобі. Перш за все, це наші друзі з Китайської Народної Республіки. Я дякую їм за плідну та ефективну співпрацю з українською стороною. За те, що всі питання вирішуються швидко, а головне — результативно. Я також вдячний керівництву Об’єднаних Арабських Еміратів за надану гуманітарну допомогу. Це високоякісне захисне спорядження, потрібне для безпеки лікарів. Дякую й іншим державам, з якими ми тісно взаємодіємо для забезпечення людей усім необхідним. Україна також допомагає і завжди готова допомогти своїм партнерам. Сьогодні весь світ проходить тест на згуртованість, і, на мою думку, добре, що ми не живемо тільки за правилом «кожен сам за себе», — наголосив Президент України

 Ситуація в Україні

«Повертаючись до внутрішньої ситуації, хочу подякувати Парламенту за ухвалення змін до Державного бюджету. Незважаючи на спротив багатьох політичних партій, назви яких чудово вам відомі, ми змогли ухвалити необхідні зміни для підтримки наших медиків, забезпечення лікарень, допомоги пенсіонерам, малозабезпеченим людям, підприємцям і тим, хто втратив роботу. Я впевнений, що громадяни оцінять роботу депутатів, які стали на бік народу.

Сьогодні ми нарощуємо кількість тестувань на коронавірус. Наразі кількість щоденних тестувань збільшено втричі. Це дуже важливо, адже своєчасне виявлення вірусу допомагає зупинити його розповсюдження та рятує життя українців», — підкреслив Володимир Зеленський.

Захворіти на коронавірус — не соромно

«Саме тому я закликаю всіх громадян: якщо ви контактували з хворим або ж маєте ознаки ГРВІ — звертайтеся до сімейного лікаря. Якщо у вас його немає — до швидкої допомоги. Захворіти на коронавірус — не соромно. Будь ласка, не бійтесь. І тим паче не думайте, що якось воно само обійдеться. Звертайтеся до лікаря та проходьте тестування.

Крім цього, аналізуючи статистику хворих в Україні, в останні дні можна відзначити певну стабілізацію. Різкого стрибка не сталося й завдяки свідомості громадян, які постійно дотримуються самоізоляції. І це слід продовжувати. Маємо чітко усвідомити: розслаблятися зарано. Розслаблятися небезпечно. Якщо Італія та Іспанія вже пройшли або проходять пік епідемії, то у нас попереду ключовий, визначальний період. Це саме двадцяті числа квітня.

Саме тому так важливо на Великдень кожному українцю залишатися вдома», — підсумував Президент України.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами president.gov.ua, moz.gov.ua