COVID-19: Верховна Рада затвердила зміни до бюджету

14 квітня 2020 о 16:13
1323

Верховна Рада України 13 квітня 2020 р. внесла зміни до Державного бюджету та створила Фонд боротьби з коронавірусом у розмірі 64,7 млрд грн. Кошти підуть на додаткові виплати медичним працівникам — до 300% окладу, придбання медичного обладнання — апаратів ШВЛ і засобів індивідуального захисту, а також ліків від коронавірусної хвороби.

Про це під час брифінгу 14 квітня 2020 р. повідомив Максим Степанов, міністр охорони здоров’я України.

Передбачено також інші виплати, пов’язані з коронакризою:

  • громадянам України, які втратили роботу внаслідок коронакризи;
  • надання одноразової грошової допомоги членам родин медичних працівників, які загинули від COVID-19;
  • поповнення резервного фонду на 3 млрд грн, з яких виділятимуться кошти на фінансування витрат місцевих бюджетів, пов’язаних із обсервацією людей.

Цей закон також передбачає виділення коштів Міністерству охорони здоров’я у сумі 15,8 млрд грн за бюджетною програмою «Реалізація програми державних гарантій медичного обслуговування населення» (код — 2308060) для здійснення додаткових доплат до зарплати медичних та інших працівників на виконання підпункту 2 пункту 5 розділу ІІ законів України від 17.03.2020 р. № 530-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» та № 533-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)».

Також Верховною Радою України внесено зміни до Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб»,  місцевій владі надано право залучати за контрактом медичних працівників для боротьби з COVID-19.

Очільник МОЗ України повідомив, що Міністерство залучає студентів-медиків для організаційно-технічної роботи у боротьбі з COVID-19. На сьогодні отримано 1100 анкет охочих допомогти.

М. Степанов повідомив, що карантин в Україні буде послаблено при покращенні епідеміологічного стану в державі. Рішення буде проаналізовано та розглянуто після великодніх свят.

Раніше М. Степанов повідомляв, що в Україні втричі збільшено кількість тестувань на коронавірус для максимального виявлення інфікованих. Вже зараз щодня методом ПЛР тестують від 2,5 тис. до 3 тис. осіб.

Нагадаємо, за новим алгоритмом в Україні тестують усіх пацієнтів із запаленням легень та всіх їхніх контактних осіб. Усі ці дії спрямовано на максимальне виявлення хвороби та вживання відповідних заходів.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»