Верховна Рада прийняла новий закон щодо протидії COVID-19

14 квітня 2020 о 12:26
2745

13 квітня 2020 р. Верховна Рада України прийняла за основу та в цілому проєкт Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» щодо запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)».

Законопроєкт було розроблено та зареєстровано у Парламенті минулого тижня Комітетом Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування. Також на черговому засіданні Комітету народні депутати прийняли рішення рекомендувати Парламенту ухвалити цей законопроект.

Законом вносяться зміни та доповнення до Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб».

Самоізоляція та обсервація

Так, документом визначено поняття «самоізоляція», «обсервація», «обсерватор»:

  • самоізоляція — перебування особи, щодо якої є обґрунтовані підстави припускати можливість ризику інфікування чи поширення нею інфекційної хвороби, у визначеному нею місці (приміщенні) з метою дотримання протиепідемічних заходів на основі особистого зобов’язання;
  • обсервація — перебування особи, щодо якої є ризик поширення інфекційної хвороби, в обсерваторії з метою її обстеження та здійснення медичного нагляду за нею;
  • обсерватор — спеціалізований заклад, призначений для перебування осіб, які підлягають обсервації, їх обстеження та здійснення медичного нагляду за ними.

Також законопроєктом встановлено, що:

  • підстави та порядок обов’язкової самоізоляції, обсервації та госпіталізації визначаються Кабінетом Міністрів України у рішенні про встановлення карантину;
  • передбачено видачу та оплату лікарняних на період перебування осіб в самоізоляції, обсервації, в тимчасових закладах охорони здоров’я (спеціалізованих шпиталях);
  • визначено умови виїзду громадян із зони карантину.

Утворення спеціалізованих шпиталів можливе без ліцензії

Крім того, законом надано право органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування у разі встановлення карантину на час його дії створювати відповідно до потреби тимчасові заклади охорони здоров’я (спеціалізовані шпиталі) та обсерватори з метою надання додаткової медичної допомоги населенню. При створенні таких спеціалізованих шпиталів передбачено можливість використання приміщень і майна інших закладів і установ. До тимчасових закладів охорони здоров’я (спеціалізованих шпиталів) не будуть застосовуватися вимоги щодо отримання ліцензії.

Медичні працівники за контрактом

До роботи у таких закладах можуть залучатися на умовах контракту всі лікарі, які мають відповідну кваліфікацію. При цьому на термін дії контракту за таким медичним працівником зберігаються його основне місце роботи і посада, а оплата праці за основним місцем роботи здійснюється за фактично виконану роботу.

Передбачені законом норми обмежені у часі та будуть чинними у період встановлення карантину (COVID-19) та протягом 30 днів з дня його скасування.

Обробка персональних даних без згоди особи

На цей період також дозволено обробку персональних даних без згоди особи, але винятково з метою здійснення протиепідемічних заходів. Це стосується тільки даних про особу, яка захворіла на COVID-19, збір яких передбачено обліковою формою № 058/о «Екстрене повідомлення про інфекційне захворювання, харчове, гостре професійне отруєння, надзвичайну реакцію на щеплення», затвердженою наказом МОЗ України від 10.01.2006 р. № 1.

Зокрема, ідеться про відомості щодо стану здоров’я, місця госпіталізації, прізвища, ім’я, по батькові хворого, дати його народження, місця проживання, роботи/навчання. Передбачено, що протягом 30 днів після закінчення періоду встановлення карантину такі дані підлягають знеособленню, а у разі неможливості — знищенню.

Цього ж дня Закон було підписано головою Верховної Ради України Дмитром Разумковим та передано на підпис Президенту України.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами rada.gov.ua