Медична реформа, протидія COVID-19 та кадрові рішення Уряду

9 квітня 2020 о 10:31
1963

8 квітня 2020 р. під головуванням Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля відбулося чергове засідання Уряду України, під час якого розглянуто низку питань у сфері охорони здоров’я стосовно протидії COVID-19, медичної реформи та кадрових призначень у Міністерстві охорони здоров’я України.

Вступне слово Прем’єр-міністра України

Відкриваючи засідання, Д. Шмигаль повідомив, що Уряд продовжує приймати необхідні для протидії COVID-19 рішення, які спрямовані на підтримку людей, економіки та бізнесу. Це ухвалення чергових змін до Державного бюджету на 2020 рік, спрямованих перш за все на збільшення грошового забезпечення медичних працівників, що знаходяться на передовій боротьби з COVID-19. Також це підтримка пенсіонерів, допомога українцям, які внаслідок коронакризи опинилися без роботи, допомога для малозабезпечених сімей, людей, які перебувають у вимушених відпустках, тих, які оформлюють свій статус безробітного у фонді зайнятості.

Д. Шмигаль також наголосив, що послаблення карантинних заходів може відбутися лише тоді, коли буде зафіксовано динаміку зниження захворюваності, але це точно не буде зроблено з 14 квітня.

«Протягом квітня ми не відступимо від карантинного режиму, який запроваджено до 24 квітня і, можливо, буде продовжено до початку травня», — закцентував Прем’єр-міністр.

Він зазначив, що найближчим часом буде розроблено відповідний план щодо поетапного послаблення карантинних заходів.

«У разі позитивної динаміки ми запустимо економіку України за визначеним планом, який буде додатково повідомлений Урядом, прокомунікований, чітко розписаний», — наголосив очільник Уряду і відзначив, що днями ВООЗ звернулася до керівництва тих країн, де запроваджені карантинні заходи дають свій ефективний результат, не послаблювати, а навпаки — подовжити. Україна — серед цих країн.

Крім того, Прем’єр-міністр наголосив, що на початку квітня Уряд запустив другий етап медреформи і відзначив: «Нам дуже важливо, аби зміни, які передбачаються, проходили з максимальною турботою про людей та лікарів. Тому ми продовжуємо фінансування низки лікарень у регіонах, аби українці по всій країні мали доступ до якісних медичних послуг».

ІІ етап медичної реформи

Уряд розглянув проєкт постанови «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 25.04.2018 р. № 410 та від 05.02.2020 р. № 65».

Цей проєкт постанови розроблено Міністерством охорони здоров’я України з метою сприяння забезпеченню готовності надавачів медичних послуг до початку запровадження механізму оплати надання медичних послуг, передбаченого Програмою медичних гарантій у 2020 р., з урахуванням необхідності вжиття заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

Проєктом постанови передбачено

  • зміну відсоткового розподілу запланованої вартості медичних послуг, які входять до пакетів медичних послуг, зазначених у главі 3 «Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах та стаціонарна допомога дорослим та дітям без проведення хірургічних операцій» розділу II Порядку, оплата яких здійснюється відповідно до Програми медичних гарантій у 2020 р., між глобальною ставкою та ставкою за пролікований випадок, а також ряд технічних змін до Порядку;
  • удосконалення механізму оплати у І кварталі 2020 р. наданих медичних послуг, пов’язаних із проведенням хірургічних операцій дорослим та дітям у стаціонарних умовах та стаціонарною допомогою дорослим та дітям без проведення хірургічних операцій, без ведення медичних записів, окрім тих, що пов’язані з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2;
  • можливість оперативного використання резерву коштів, що формується в межах бюджетних асигнувань для реалізації Програми медичних гарантій, на екстрені випадки, за потреби, зокрема викликані гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2.

Коментар Максима Степанова

За словами М. Степанова, міністра охорони здоров’я України, мета цієї постанови — щоби протягом ІІ кварталу 2020 р. була відсутня потреба вносити записи щодо пролікованого випадку. Це зменшить навантаження на лікарів, які працюють у стаціонарах, та дозволить закладам охорони здоров’я гарантовано отримувати кошти, які передбачені в глобальному бюджеті (див. також роз’яснення НСЗУ з цього приводуприм. ред.).

Кадрові рішення

Також Уряд призначив Олену Теряєву першим заступником міністра охорони здоров’я, а також Світлану Шаталову та Ірину Микичак заступниками міністра охорони здоров’я.

Про Олену Теряєву

О. Теряєва починала свою кар’єру з роботи лікарем-епідеміологом. До нинішнього призначення вона працювала директором Південного міжрегіонального департаменту НСЗУ, ще раніше — директором Департаменту охорони здоров’я Одеської обласної державної адміністрації (разом із М. Степановим — міністром охорони здоров’я Україниприм. ред.); на керівних посадах в КУ «Одеський обласний Центр екстреної медичної допомоги і медицини катастроф», а також у Макіївській міській раді.

У Міністерстві охорони здоров’я України О. Теряєва відповідатиме зокрема за реформування системи охорони здоров’я, а також за налагодження та координацію процесів у відомстві.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»