ІІ етап медичної реформи: як здійснюватиметься оплата надавачам медичних послуг

8 квітня 2020 о 15:31
13518

Як ми вже повідомляли, з 1 квітня 2020 р. в Україні стартував ІІ етап медичної реформи — фінансування за принципом «гроші йдуть за пацієнтом» тепер стосується і спеціалізованої медичної допомоги.

Національна служба здоров’я України (НСЗУ) надає з цього приводу роз’яснення щодо моделей та механізму оплати за договорами для надавачів медичних послуг.

Банківські рахунки, необхідні для отримання коштів за договором з НСЗУ

Кошти за договором з НСЗУ надходять безпосередньо на рахунок медичного закладу, відкритому у будь-якому банку України. Рахунок у Державній казначейській службі для цього не потрібен.
Рахунок у Державній казначейській службі потрібен для отримання грошей, які виплачують місцеві органи влади закладу для оплати комунальних послуг, а також коштів, які надходять за місцевими програмами підтримки комунальних медичних закладів.

Механізми (моделі) оплати на період з 1 квітня до 1 липня 2020 р.

Перші три місяці за договором про надання медичної допомоги за Програмою медичних гарантій заклади отримуватимуть 100% глобальний бюджет за пакетами «Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах» та «Стаціонарна допомога дорослим та дітям без проведення хірургічних операцій». Обов’язкове ведення медичних записів та кодування клінічних випадків в Електронну систему охорони здоров’я (ЕСОЗ) (крім пріоритетних амбулаторних та стаціонарних послуг!) також відтерміновується до 1 липня 2020 р. НСЗУ ініціювала відповідні зміни до Постанови Кабінету Міністрів України № 65.

(Раніше передбачалося, що оплата за цими пакетами здійснюватиметься комбіновано: частина коштів — за глобальним бюджетом, частина — за пролікований випадок. Але для оплати за пролікований випадок необхідно вносити по кожному випадку дані в ЕСОЗ. В умовах поширення COVID-19 необхідність кодування та внесення даних у систему стала б додатковим навантаженням на медичний персонал. Тому на період до 1 липня 2020 р. обов’язкове ведення медичних записів та кодування в ЕСОЗ відтерміновується — за умови прийняття Кабінетом Міністрів України відповідних змін до Постанови № 65. А заклад гарантовано отримає кошти в розмірі глобального бюджету за договором).

Відтермінування внесення медичних записів в ЕСОЗ та оплати за фактично надану послуг не стосується пріоритетних послуг.

Графік надходження коштів

У першу декаду кожного місяця заклад отримає авансовий платіж від 90% глобального бюджету за пакетами, де передбачається оплата за глобальним бюджетом:

  • Екстрена медична допомога.
  • Амбулаторна вторинна (спеціалізована) і третинна (високоспеціалізована) медична допомога дорослим та дітям, включаючи медичну реабілітацію та стоматологічну допомогу.
  • Лікування пацієнтів методом екстракорпорального гемодіалізу в амбулаторних умовах.
  • Діагностика та хіміотерапевтичне лікування у разі онкологічних захворювань у дорослих та дітей.
  • Діагностика та радіологічне лікування у разі онкологічних захворювань у дорослих та дітей.
  • Психіатрична допомога дорослим та дітям.
  • Діагностика та лікування дорослих та дітей із туберкульозом.
  • Діагностика, лікування та супровід осіб із вірусом імунодефіциту людини.
  • Лікування осіб із психічними та поведінковими розладами внаслідок вживання опіоїдів із застосуванням препаратів замісної підтримувальної терапії.
  • Стаціонарна паліативна медична допомога дорослим та дітям.
  • Мобільна паліативна медична допомога дорослим та дітям.
  • Медична реабілітація немовлят, які народилися передчасно та/або хворими, упродовж перших трьох років життя.
  • Медична реабілітація дорослих та дітей віком від трьох років з ураженням опорно-рухового апарату.
  • Медична реабілітація дорослих та дітей віком від трьох років із захворюванням нервової системи.
  • Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах — за умови внесення змін до Постанови Кабінету Міністрів України № 65.
  • Стаціонарна допомога дорослим та дітям без проведення хірургічних операцій — за умови внесення змін до Постанови Кабінету Міністрів України № 65.

А також у першу декаду кожного місяця заклад отримає 50% орієнтовної розрахункової оплати за надання таких пріоритетних послуг — інфаркт, інсульт, допомога при пологах та неонатальна допомога.

У перших числах наступного місяця буде сформований звіт за попередній місяць, і заклад отримає на підставі звіту неоплачену авансом решту коштів за надання пріоритетних послуг. А також оплату за такі пріоритетні послуги за фактом їхнього надання — інструментальні дослідження на раннє виявлення раку.

Щодо оплати медичним закладам за договором про надання медичної допомоги у квітні, НСЗУ планує відправити всі необхідні платіжні документи до Державної казначейської служби впродовж цього тижня, щоб заклади змогли отримати гроші якомога швидше.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами facebook.com/nszu.ukr