COVID-19: Ілля Ємець пропонує ввести в Україні надзвичайний стан

23 березня 2020 о 11:44
1137

Міністр охорони здоров’я України Ілля Ємець виступає за впровадження в Україні надзвичайного стану. Про це очільник відомства заявив в інтерв’ю одному з вітчизняних телеканалів

Введення надзвичайного стану

«Я говорив про це ще з першого дня своєї роботи в Уряді. Це треба було робити з самого початку. Якби це вдалося, то такого поширення, яке зараз геометрично розвивається, не було б», — наголосив І. Ємець.

На його думку, для ефективної боротьби з поширенням коронавірусу в Україні всі українці повинні зайняти свідому позицію, мінімізувати контакти з іншими, дотримуватися правил гігієни, а також виконувати поради Міністерства охорони здоров’я України.

Нагадаємо, станом на 20 березня 2020 р. в 6 регіонах України введено режим надзвичайної ситуації.

Прискорена реєстрація дезінфекційних засобів

Міністр охорони здоров’я України І. Ємець також пропонує врегулювати питання реєстрації дезінфекційних засобів, що дозволить ефективно проводити протиепідемічні заходи проти поширення коронавірусної інфекції в Україні. 

Це сприятиме розробленню та надходженню на ринок України нових ефективних та безпечних дезінфекційних засобів, запобіганню поширенню на території України захворювань COVID-19, зменшенню кількості випадків внутрішньолікарняної інфекції, а отже, і витрат на лікування пацієнтів.

Проєкт відповідної постанови Міністерство охорони здоров’я подало на розгляд Кабінету Міністрів України 20 березня 2020 р.

«Проєктом постанови пропонується продовжити можливість реєстрації дезінфекційних засобів на підставі позитивних висновків державної санітарно-епідеміологічної експертизи до набуття чинності нових порядків дослідження специфічної активності, безпеки, якості дезінфекційних засобів та їх випробування на практиці, які вже розробляються Міністерством охорони здоров’я України», — зазначено у пояснювальній записці до проєкту постанови.

Нагадаємо, що у зв’язку з поширенням COVID-19 в Україні значно зросла потреба у дезінфекційних засобах.  Враховуючи тривалий період, необхідний для проведення досліджень нових дезінфікуючих засобів та їх випробування на практиці, тобто неможливість швидко здійснити реєстрацію засобів, є загроза виникнення дефіциту дезінфекційних засобів на ринку України та значне підвищення їх вартості, що може призвести до неконтрольованого поширення коронавірусу.

Оперативна інформація

За даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, станом на 10:00 23 березня 2020 р. в Україні 73 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 3 летальні, 1 пацієнт одужав та вже виписаний з лікарні. За добу було зафіксовано 26 нових випадків.

Наразі коронавірусна хвороба виявлена:

Чернівецька область — 25 випадків (1 летальний, 1 одужання);
Житомирська область — 2 випадки (1 летальний);
Київська область — 5 випадків;
Донецька область — 1 випадок;
Дніпропетровська область — 2 випадки;
Івано-Франківська область — 5 випадків (1 летальний);
Львівська область — 2 випадки;
Тернопільська область — 1 випадок;
Черкаська область — 1 випадок;
місто Київ — 29 випадків.

Дослідження проводилися вірусологічною референс-лабораторією Центру громадського здоров’я України, а також обласними лабораторіями. Станом на ранок 23 березня 2020 р. до Центру надійшло 114 повідомлень про підозру на COVID-19. Усього з початку 2020 р. надійшло 645 повідомлень про підозру на COVID-19.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами moz.gov.ua