Коронавірус COVID-19: оперативна інформація на 20.03.2020 р.

20 березня 2020 о 12:06
1281

Станом на 10:00 20 березня 2020 р. в Україні 26 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 3 летальні. Коронавірусна хвороба зафіксована:

  • Чернівецька область — 15 випадків (1 летальний);
  • Житомирська область — 2 випадки (1 летальний);
  • Київська область — 2 випадки;
  • Донецька область — 1 випадок;
  • Дніпропетровська область — 2 випадки;
  • Івано-Франківська область — 1 випадок (летальний);
  • місто Київ — 3 випадки.

Дослідження проводилися вірусологічною референс-лабораторією Центру громадського здоров’я МОЗ України, а також обласними лабораторіями.

Упродовж 19 березня до Центру громадського здоров’я надійшло 56 підозр на COVID-19. Усього з початку 2020 р. надійшло 316 повідомлень про підозру на COVID-19.

В Івано-Франківську 18 березня 2020 р. померла жінка, інфікована коронавірусом COVID-19.

МОЗ України висловлює співчуття рідним померлої.

Пацієнтка поступила в лікарню в тяжкому стані. Тривалий час вона займалася самолікуванням і надто пізно звернулася до лікарів. Жінка померла через добу після госпіталізації, ще до отримання результатів тесту на COVID-19.

МОЗ України закликає: при перших симптомах респіраторних захворювань обов’язково зателефонуйте своєму сімейному лікарю. Залишайтеся вдома! Самоізоляція — найдієвіший спосіб убезпечити себе від інфікування.

Ситуація у світі

Станом на ранок 20 березня 2020 р. у світі зареєстровано 244 523 випадки захворювання COVID-19, з них 10 030 закінчилися смертю, водночас 86 031 особа одужала; за межами Китаю зафіксовано 163 324 випадки.

 Про вірус COVID-19

З появою вірусу COVID-19 залишається багато невизначеностей щодо певних епідеміологічних, сероепідеміологічних (пов’язаних з ідентифікацією антитіл у популяції), клінічних і вірусологічних характеристик вірусу і пов’язаних з ним захворювань. Дослідження для оцінки цих характеристик в різних умовах мають вирішальне значення для поглиблення розуміння епідемічного процесу COVID-19. Вони також нададуть надійну інформацію, необхідну для уточнення моделей прогнозування та інформування про заходи громадської охорони здоров’я.

Таким чином, ВООЗ у співпраці з технічними партнерами адаптувала протоколи ранніх епідеміологічних досліджень щодо пандемічного грипу та MERS-CoV, щоб краще зрозуміти ці характеристики і те, як вони можуть використовуватися для інформування про заходи охорони здоров’я.

На сьогодні п’ять ранніх основних сероепідеміологічних протоколів і форм збору даних доступні на вебсайті Технічного керівництва ВООЗ COVID-19 Early investigations protocols.

Усі протоколи пропонують стандартизовану методологію, що дозволяє систематично збирати дані й біологічні зразки з урахуванням місцевих умов і характеристик спалаху і швидко обмінюватися ними у форматі, який можна легко систематизувати, табулювати й аналізувати в різних умовах по всьому світу.

Профілактичні заходи

Щоб захистити себе:

  • Уникайте контакту з людьми із симптомами ГРВІ. Мінімальна дистанція — 1,5 метра.
  • Не торкайтеся свого обличчя, зокрема очей, носа та рота.
  • Термічно обробляйте продукти. Не їжте сирого м’яса, м’ясних субпродуктів та яєць.
  • У разі появи перших симптомів ГРВІ невідкладно зверніться до свого сімейного лікаря.

Пам’ятайте! Звичайне миття рук запобігає зараженню не лише новою коронавірусною інфекцією, а й низкою інших небезпечних захворювань. Мити руки варто 20–40 сек теплою водою з милом або обробити антисептиком, вміст спирту в якому не менше 60%.

Медична маска не захищає від зараження вірусами. Носити її повинні лише люди із симптомами респіраторних захворювань, медпрацівники та особи, які доглядають за хворими.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua,
facebook.com/moz.ukr