Новий коронавірус 2019-nCoV: що робить МОЗ України?

27 січня 2020 о 11:47
1295

24 січня 2020 р. відбулася міжвідомча нарада оперативного координаційного штабу при МОЗ України, створеного за розпорядженням Уряду.

До складу координаційного штабу також увійшли представники ДПСУ, МВС України, Держпродспоживслужби та ДМС України. На першому засіданні штабу був ухвалений чіткий план заходів та взаємодії між відповідними структурами.

«Головне завдання — не допустити проникнення вірусу на територію країни. Тому важливо посилити контроль та вживати протиепідемічних заходів на пунктах в’їзду», — зазначила міністр охорони здоров’я України Зоряна Скалецька.

 Заходи безпеки в Україні

Так, співробітники ДПСУ при виявленні громадян, які за зовнішніми ознаками матимуть стан захворювання на ГРВІ, радитимуть їм звернутися до лікарів. У разі необхідності особи з ознаками ГРВІ будуть негайно направлятися до фахівців.

З 26 січня 2020 р. в аеропорту «Бориспіль» запроваджений температурний скринінг пасажирів на прямих авіарейсах з Китаю. Фахівці санітарно-карантинного підрозділу вже підготовлені та укомплектовані інфрачервоними термометрами.

Тварини, що ввозяться в Україну, проходять спеціальний огляд ветеринарних служб. Випадків інфікування тварин не зафіксовано.

Представники координаційного штабу домовились оперативно обмінюватися усією необхідною інформацією, відстежувати ситуацію і за необхідності приймати належні рішення для вчасного реагування. На сьогодні розслідували три випадки підозри на коронавірусну інфекцію 2019-nCoV. Два випадки не підтвердилися. Лабораторна діагностика показала, що це грип. Щодо третього випадку ще триває епідеміологічне розслідування.

Нагадуємо, що 23 січня 2020 р. відбулося засідання Комітету з надзвичайних ситуацій, скликане генеральним директором ВООЗ. Комітет не приймав  рішення про оголошення надзвичайної ситуації у сфері громадського здоров’я та не рекомендував глобальних обмежень щодо пересування людей і товарів.

Оновлені поради ВООЗ для мандрівників

ВООЗ оновила рекомендації щодо спалаху нового коронавірусу 2019-nCoV, опублікованих від 10 січня 2020 р. Досі основними клінічними ознаками та симптомами, про які повідомляли у зв’язку із новим коронавірусом, є лихоманка, утруднене дихання та рентгенограма грудної клітки, що показує двобічні інфільтрати легень.

Про епідеміологію 2019-nCoV наразі недостатньо відомо, щоб зробити остаточні висновки про повні клінічні особливості захворювання, інтенсивність передачі від людини до людини та первісне джерело спалаху.

Зважаючи на збільшення туристичних потоків, яке значно зросли у період китайського Нового року в останній тиждень січня, ВООЗ радить вживати заходів щодо обмеження ризику вивезення або імпорту хвороби без зайвих обмежень міжнародного обігу.

Про коронавіруси

Коронавіруси — це велика родина респіраторних вірусів, які можуть спричиняти захворювання: від звичайної застуди до Близькосхідного дихального синдрому (MERS) і тяжкого гострого респіраторного вірусного синдрому (ГРВІ). У разі появи симптомів, що свідчать про гострі респіраторні захворювання до, під час подорожі або після неї, мандрівникам рекомендується звернутися до лікаря та поділитися історією подорожей з ним.

Органи охорони здоров’я повинні надавати мандрівникам інформацію для зниження загального ризику виникнення ГРВІ через медиків, працівників туристичних медичних клінік, туристичних агентств, операторів транспорту та пунктів пропуску.

Стандартні рекомендації ВООЗ для широкої громадськості щодо зменшення впливу та передачі цілого ряду хвороб включають гігієну рук і практику безпечного харчування:

  • Часто мити руки або обробляти дезінфікуючими засобами.
  • При кашлі та чханні прикрийте рот і ніс зігнутим ліктем або паперовою хусткою. Використану хустку варто негайно викинути та вимити руки.
  • Уникати тісного контакту з усіма, хто має лихоманку та кашель.
  • Якщо у вас підвищена температура тіла, кашель і утруднене дихання, якнайшвидше зверніться до лікаря та поділіться з ним попередньою історією подорожей.
  • Відвідуючи живі ринки в районах, в яких зараз спостерігаються випадки появи нового коронавірусу, уникайте прямого незахищеного контакту із живими тваринами та поверхнями, які контактують із тваринами.
  • Слід уникати споживання сирих чи недоготовлених тваринних продуктів. Із сирим м’ясом, молоком чи органами тварин слід поводитися обережно, щоб уникнути перехресного забруднення.

Поради щодо скринінгу в країнах без передачі нового коронавірусу 

  • Під час поточного спалаху коронавірусу 2019-nCoV більшість випадків хвороби в аеропортах виявлено саме завдяки температурному скринінгу. Замірювання температури повинно супроводжуватися поширенням повідомлень, спрямованих на підвищення обізнаності серед мандрівників про ознаки та симптоми захворювання, а також на заохочення повідомляти медпрацівникам про історію подорожей.
  • Округам, які проводять температурний скринінг, рекомендується створити належний механізм збору та аналізу даних.
  • Органи громадського здоров’я повинні посилити співпрацю з операторами авіакомпаній для управління випадками на борту літака та звітування у разі виявлення мандрівника із симптомами респіраторних захворювань.

Технічні рекомендації ВООЗ щодо спостереження та визначення випадків, лабораторного дослідження, клінічного ведення підозр на новий коронавірус, домашнього догляду за пацієнтами з підозрою на новий коронавірус, профілактики та контролю інфекцій, повідомлень про ризики та зменшення передачі від тварин людям доступні на сайті ВООЗ. Переклад документів було надіслано Центром громадського здоров’я України у відповідні установи та організації.

Поради щодо виїзного скринінгу в країнах чи районах із постійною передачею нового коронавірусу 2019-nCoV (нині КНР)

  • Провести скринінг виїзду в міжнародних аеропортах та портах у постраждалих районах з метою раннього виявлення симптоматичних мандрівників для подальшої оцінки та лікування, а отже — запобігання поширенню хвороби. Одночасно мінімізувати втручання у міжнародний трафік.
  • Виїзд скринінгу включає перевірку на наявність ознак та симптомів (лихоманка вище 38 °С, кашель), опитування пасажирів із симптомами респіраторної інфекції, які залишають уражені райони. Направляти мандрівників із симптомами на подальше медичне обстеження з тестуванням на 2019-nCoV та утриманням підтверджених випадків під ізоляцією та лікуванням.
  • Заохочуйте обстежуватись у вітчизняних аеропортах, на залізничних вокзалах та на залізничних автостанціях, якщо це необхідно.
  • Мандрівників, які мали контакт із підтвердженими випадками або потенційним джерелом інфекції, слід помістити під медичне спостереження. Контакти з високим ризиком повинні уникати подорожей протягом тривалості інкубаційного періоду (до 14 днів).
  • Здійснюйте інформаційні кампанії щодо охорони здоров’я в пунктах пропуску, щоб підвищити обізнаність щодо зниження загального ризику ГРВІ та подальших дій мандрівника, в якого наявні симптоми хвороби.

Попередні поради щодо процедур хворого мандрівника, виявленого на борту літака, та в пунктах пропуску залишаються незмінними .

ВООЗ не радить застосовувати будь-які обмеження міжнародного трафіку, виходячи з наявної на цей час інформації про новий коронавірус.

МОЗ України наголошує, що для отримання достовірної інформації необхідно вибирати лише офіційні джерела: це ВООЗ та координаційний штаб. Брифінги щодо ситуації поширення нового короновірусу проводитимуться щотижня.

Читайте також:

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua, phc.org.ua