Новий коронавірус 2019-nCoV: оперативна інформація на 22.01.2020 р.

24 січня 2020 о 12:30
4794

Станом на 22 січня 2020 р., згідно зі звітом Європейського центру з контролю та профілактики захворювань, зареєстровано 448 лабораторно підтверджених випадків коронавірусу (2019-nCoV), в тому числі 9 летальних.

Ситуація в Китаї

441 випадок зареєстровано в різних провінціях Китаю, з них – 102 випадки з тяжким перебігом. Загалом — 2197 близьких контактів виявлено в Китаї, 1394 з яких перебувають під медичним спостереженням. Серед захворілих – 15 випадків припадають на медичний персонал, який контактував із хворими.

Ситуація у світі

Про 4 випадки nCoV було повідомлено у Таїланді, по 1 випадку — в Японії, Південній Кореї та США.

Заходи боротьби із поширенням

На сьогодні вакцин проти нового вірусу не існує. Головний спосіб боротьби з 2019-nCoV — медико-санітарні заходи та карантин. Вірус 2019-nCoV не володіє високою контагіозністю, оскільки в основному передається від тварин до людини і не дуже пристосований для передачі від людини до людини.

Європейський центр з контролю та профілактики захворювань визначив середній рівень ризику спалаху нового коронавірусу 2019-nCoV у країнах  Європи.

Рекомендації ВООЗ

З метою забезпечення раннього виявлення можливих випадків 2019-nCoV на території України та вжиття відповідних протиепідемічних заходів Центром громадського здоров’я МОЗ України було розіслано та роз’яснено регіональним епідеміологічним службам такі рекомендації та інструкції, запропоновані ВООЗ:

  1. Критерії визначення випадку інфекції, спричиненої  2019-nCoV. Визначення випадку інфекції має бути доведено та роз’яснено практичним лікарям для максимально раннього виявлення можливих випадків. Особу, яка відповідає визначенню випадку інфекції, спричиненої 2019-nCoV, вважати потенційно можливим пацієнтом із nCoV.
  2. Опитувальник для пацієнтів із підозрою на 2019-nCoV.
  3. У всіх підозрілих випадках рекомендовано відбір назофарингеальних змивів відповідно до Рекомендацій щодо відбору, зберігання та транспортування зразків матеріалів.
  4. Рекомендації для населення щодо профілактики можливого зараження  2019-nCoV.
  5. Встановлення медичного спостереження за контактними особами протягом 14 днів з моменту контакту з пацієнтом з підозрою на 2019-nCoV.
  6. Перелік виробів медичного призначення, необхідних для роботи з пацієнтом з підозрою на 2019-nCoV.
  7. Рекомендації з профілактики інфекцій та інфекційного контролю під час надання медичної допомоги при підозрі на нову коронавірусну інфекцію.

Рекомендації ВООЗ для громадян

У разі відвідування зооринків або ринків із продуктами тваринного походження, дотримуйтеся таких правил:

>
  • уникайте контакту із хворими тваринами або зіпсованими продуктами тваринного походження;
  • мийте руки з милом після дотику до тварин або продуктів тваринного походження;
  • уникайте будь-якого контакту з безхатніми тваринами, що, можливо, проживають на території зооринку;
  • не торкайтесь очей, носа та рота брудними руками;
  • уникайте контакту з потенційно зараженими (контамінованими) тваринними залишками або рідинами на ґрунті або частинах предметів магазину чи зооринку;
  • уникайте споживання сирих або недостатньо оброблених продуктів тваринного походження. Потрібно належним чином термічно обробляти  сире м’ясо, м’ясні субпродукти,  молоко  та слідувати належним практикам приготування харчових продуктів.
  • Рекомендації для груп ризику

    Групам професійного ризику (працівники бійні, ветеринари, працівники зооринків, а також інші особи, які контактують із живими тваринами та продуктами тваринного походження) дотримуватися таких правил:

    >
  • стежте за належною особистою гігієною;
  • використовуйте захисні накидки, рукавиці, маски під час поводження з тваринами або свіжими продуктами тваринного походження;
  • уникайте контакту з рідинами організму тварин, якщо не використовуєте захисне спорядження;
  • дезінфікуйте та мийте захисне спорядження щоденно;
  • зберігайте захисний одяг та спорядження після обробки у відведеному місці на роботі для запобігання можливому інфікуванню через захисне спорядження інших осіб;
  • мертві тварини повинні бути безпечно похованими або знищеними;
  • будьте уважними та інформуйте про будь-які нетипові захворювання у тварин відповідні інстанції.
  • Протиепідемічні заходи 

    Також з метою профілактики поширення вірусу nCoV було вжито таких заходів:

    • Враховуючи наявну інформацію щодо епідемічного поширення коронавірусної інфекції та наявність прямого авіасполучення з Китаєм — на відповідних санітарно-карантинних пунктах міжнародних аеропортів посилено контроль за пасажирами, які прибувають з Китаю.
    • Встановлено негайний режим інформування Центром громадського здоров’я та МОЗ України про підозрілі випадки 2019-nCoV, проінформовано керівників та медичних працівників аеропортів та служб, які забезпечують обслуговування пасажирів та повітряних суден міжнародних рейсів, керівників та медичних працівників авіакомпаній, що здійснюють міжнародні рейси.

    Читайте також короткий звіт про ситуацію Центрів з контролю і профілактики захворювань США (Centers for Disease Control and Prevention — CDC)

    Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

    Пресслужба «Українського медичного часопису»
    за матеріалами moz.gov.ua