Новий коронавірус: CDC коротко про ситуацію

23 січня 2020 о 11:43
1137

Оцінка ситуації

Центри з контролю і профілактики захворювань США (Centers for Disease Control and Prevention — CDC) уважно стежать за спалахом захворювання, викликаного новим коронавірусом, у місті Ухань, провінція Хубей, Китай. Влада Китаю першою ідентифікувала новий коронавірус, який на сьогодні став причиною близько 200 підтверджених випадків інфікування людей в Китаї і трьох летальних випадків. Ряд країн, включно із США, активно оглядають туристів, які повернулися з міста Ухань, і вже були підтверджені випадки завезення інфекції до Таїланду, Японії та Південної Кореї.

Органи охорони здоров’я Китаю опублікували повний геном «нового коронавірусу 2019 року» або «2019 nCoV» в GenBank, базі даних генетичних послідовностей NIH і на порталі Глобальної ініціативи з обміну усіма даними про грип (GISAID).

Коронавіруси — велике сімейство вірусів, частина з яких викликають хвороби у людей, а інші циркулюють серед тварин, включаючи верблюдів, кішок і кажанів. Дуже рідко коронавіруси тварин можуть еволюціонувати і заражати людей, а потім поширюватися в людській популяції, як це спостерігалося для MERS і SARS. Минулі спалахи MERS і SARS були складними і вимагали комплексних заходів органів громадської охорони здоров’я.

Багато з пацієнтів у рамках спалаху в місті Ухань, Китай, мали певний контакт із ринком морепродуктів і тварин, що вказує на поширення вірусу від тварини до людини. Однак, як повідомляється, зростає кількість пацієнтів, які не мали контакту з тваринними ринками, що дозволяє припустити обмежене поширення від людини до людини, хоча не зрозуміло щодо контагіозності поширення вірусу серед популяції людей. Як відомо, і MERS, і SARS викликають тяжкі захворювання у людей. Нині ситуація щодо 2019 nCoV залишається незрозумілою. Хоча в Китаї повідомляється про тяжку форму захворювання, внаслідок якої померли три людини, інші пацієнти мали легші прояви захворювання і після отриманого лікування були виписані.

Тривають розслідування для отримання додаткової інформації. На сьогодні ситуація стрімко розвивається, і інформація буде оновлюватися в міру появи нових даних.

Оцінка ризику

Спалахи нових вірусних інфекцій серед людей завжди є проблемою для громадської охорони здоров’я. Ризик цих спалахів залежить від характеристики вірусу, в тому числі від того, наскільки легко він передається між людьми, тяжкості викликаного ним захворювання і доступності медичних або інших заходів для контролю впливу вірусу (наприклад вакцинація чи медикаментозна терапія).

Потрібно ще дуже багато дізнатися про те, як поширюється вірус 2019 nCoV, тяжкість викликаних ним захворювань та інші особливості вірусу. Нині розслідування тривають. Однак з урахуванням поточної інформації безпосередній ризик вірусу 2019 nCoV для здоров’я популяції в цілому на сьогодні вважається низьким. Проте CDC приймають превентивні заходи обережності.

Чого очікувати

Доступ до повної генетичної інформації 2019 nCoV допоможе в майбутньому ідентифікувати інфекції, викликані цим вірусом. У найближчі дні може бути виявлено більше випадків захворювання, в тому числі в країнах за межами Китаю і, можливо, в США. З урахуванням досвіду попередніх спалахів MERS і SARS цілком ймовірно, що продовжуватиметься реєстрація деякої обмеженої передачі від людини до людини.

Заходи, вжиті CDC

  • CDC уважно стежать за ситуацією і співпрацюють із ВООЗ.
  • 7 січня 2020 р. CDC створили структуру управління випадками захворювання 2019 nCoV.
  • 21 січня 2020 р. CDC активували свою систему реагування на надзвичайні ситуації для надання кращої підтримки у запобіганні поширенню вірусу.
  • 21 січня 2020 р. CDC оновили своє тимчасове повідомлення про стан здоров’я для осіб, які прибувають у США, щоб надати інформацію людям, які можуть подорожувати до міста Ухань і мають ризик захворіти. Так, повідомлення про подорож було піднято з рівня 1: «Виконуйте звичні заходи безпеки» до рівня 2: «Покращуйте рівень безпеки».
  • 17 січня 2020 р. CDC розпочали проводити перевірку пасажирів на прямих і сполучних рейсах з Китаю, міста Ухань, до трьох основних пунктів в’їзду в США; також планується далі розширювати цю перевірку до Атланти та Чикаго в найближчі дні.
  • 17 січня 2020 р. CDC випустили оновлену тимчасову медичну рекомендацію‑попередження з метою проінформувати державні й місцеві органи охорони здоров’я та медичних працівників про спалах нового коронавірусу. Також CDC будуть переправляти всіх мандрівників, які прибувають з міста Ухань, Китай, до п’яти аеропортів, що проводять обстеження стану здоров’я.
  • CDC опублікували оновлене повідомлення про охорону здоров’я (Health Alert Notice — HAN), яке буде інформувати державні та місцеві органи охорони здоров’я щодо ситуації зі спалахом вірусу 2019 nCoV.
  • CDC розмістили команду підтримки поточного розслідування у штаті Вашингтон у відповідь на перший зареєстрований випадок спалаху вірусу 2019 nCoV у США, включно з відстеження контактів потерпілого.
  • CDC розробили тест полімеразної ланцюгової реакції зі зворотною транскрипцією (ЗТ‑ПЛР), який дозволяє діагностувати 2019 nCoV. Нині тестування на цей вірус обов’язково повинно проводитися на території CDC, але в найближчі дні й тижні CDC нададуть ці тести місцевим та міжнародним партнерам через Міжнародну бібліотеку реагентів (International Reagent Resource).

Рекомендуємо звернути уваги на протиепідемічні заходи проти нового коронавірусу 2019 nCoV в Україні.

  • The Centers for Disease Control and Prevention (2020) 2019-nCoV Situation Summary, CDC, Jan. 21.

Анна Хиць