Що зміниться у системі охорони здоров’я у 2020 році?

3 січня 2020 о 17:17
16353

У 2020 р. Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України продовжить впроваджувати зміни в системі охорони здоров’я. Вперше запрацює Програма медичних гарантій, продовжиться розвиток системи екстреної медичної допомоги, системи трансплантації, у сфері громадського здоров’я особлива увага буде приділена боротьбі з тютюнокурінням, розвитку системи крові та профілактиці неінфекційних хвороб.

Програма медичних гарантій

З 1 квітня 2020 р. в Україні вперше запрацює Програма медичних гарантій. Вона включає шість видів надання допомоги: первинна, спеціалізована амбулаторна, госпітальна, екстрена, паліативна, медична реабілітація, а також програму відшкодування ліків «Доступні ліки».

Профілактика неінфекційних захворювань

Серед головних причин смертності у країні переважають неінфекційні хвороби, розвиток яких спровокований різними чинниками. Серед них і курінням. У цьому році МОЗ України працюватиме над зменшенням курців серед молоді через заборону «смачних» сигарет, запровадженням стандартизованої пачки тютюнової продукції та покращення звітності корпорацій.

Система крові

У 2020 р. почнеться впровадження європейських стандартів та практик діяльності системи крові. Ці зміни гарантуватимуть пацієнтам якісні та безпечні компоненти донорської крові, які вони зможуть отримати.

Імунопрофілактика

Лише шляхом імунізації щорічно можна запобігти від 2 до 3 млн смертей у всьому світі. 95% щеплених людей — це безпечне середовище для тих, хто має протипоказання до щеплення проти вакцинокерованих інфекційних захворювань.

Цього року МОЗ України зосередить свої зусилля на заходах для посилення ефективності системи нагляду за інфекційними захворюваннями. Кожен пункт щеплення буде забезпечений достатньою кількістю вакцин зі збереженням холодового ланцюга.

Діджиталізація у системі охорони здоров’я

У 2020 р. в електронній системі охорони здоров’я лікарю первинки буде доступна електронна медична карта для кожного з пацієнтів, з яким підписана декларація.

МОЗ України продовжує процес відмови від паперових звітів та документів у сфері охорони здоров’я, щоб знизити ризики корупції та полегшити пацієнтам і лікарям процес лікування.

Розвиток трансплантації в Україні

У 2020 р. в Україні будуть проводитися операції з трансплантації органів та кісткового мозку за рахунок коштів державного бюджету, перші кошти на оплату операцій вже перераховані в заклади, які є учасниками пілотного проєкту. Основним завданням МОЗ України на сьогодні є створення власної системи трансплантації в Україні.

Розбудова сучасної системи екстреної медичної допомоги

Продовжаться зміни в екстреній медичній допомозі. У Державному бюджеті закладено 922 млн грн на продовження закупівель нових автомобілів для 19 регіонів країни та навчання працівників екстреної медичної допомоги, а також виділено 1 млрд грн для облаштування 25 приймальних відділень у лікарнях.

Запровадження комплексного підходу до надання послуг з медичної реабілітації

Медична реабілітація включена до Програми медичних гарантій, яка запроваджується в повному обсязі з 1 квітня 2020 р. У планах сформувати механізм для ранньої та комплексної системи медичної реабілітаційної, запровадити мультидисциплінарний підхід.

Запровадження європейських стандартів медсестринства

2020 рік проголошений роком медсестринства. Для розроблення державної політики в медсестринстві заплановано провести фахові дослідження з аналізу медсестринської професії та ставлення суспільства до медсестринства.

Розбудова системи оцінки медичних технологій

Цей підхід дозволяє приймати ефективні стратегічні рішення у сфері охорони здоров’я, зокрема визначення, які лікарські засоби і медичні послуги доцільно фінансувати та закуповувати за кошти Державного бюджету. Оцінка медичних технологій стане обов’язковою при плануванні державних закупівель та формуванні номенклатури закупівель.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами facebook.com/moz.ukr