Комплексна система трансплантації запрацює у 2020 р. 

21 грудня 2019 о 12:31
793

20 грудня 2019 р. Верховна Рада України прийняла Законопроект № 2457, який запровадить комплексну систему трансплантації в Україні. Згідно з цим Законопроектом буде створюватися Єдина державна інформаційна система трансплантації органів і тканин, яка наразі проходить тестування задля усунення недоліків, утворення та коректного функціонування реєстрів потенційних донорів кісткового мозку.

З початку 2020 р. в Україні розпочнуть проводити операції з трансплантації органів, які раніше відбувалися за кордоном і потребували значних державних коштів. Трансплантацією матимуть право займатися заклади, які відповідають критеріям і матимуть ліцензію на медичну практику за спеціальністю «трансплантологія».

Орієнтовно з квітня 2020 р. лікарі зможуть користуватися Єдиною державною інформаційною системою трансплантації органів і тканин у дослідному режимі, а самі операції з трансплантації до цього проводитимуться у звичайному режимі. Дата запуску системи для обов’язкового використання встановлюється з січня 2021 р.

Заступник міністра охорони здоров’я України Дмитро Коваль зазначив: «Наша мета — не одна чи п’ять операцій, а система, за якої їх можна буде робити сотнями, система, кожен крок якої буде прозорим, зрозумілим і не викликатиме сумнівів у людей. Адже наступного року у кожного українця з’явиться можливість висловити згоду на донорство і рятувати життя — ми сподіваємося, що наше суспільство підтримає цей всесвітній підхід».

Докладніше ознайомитися із Законопроектом № 2457 можливо на шпальтах нашого видання за посиланням.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за даними Міністерства охорони здоров’я України
та  Верховної Ради України