Пневмонія: ризик смерті й вакцинація

25 жовтня 2019 о 11:40
969

Актуальність

Пневмонія — гостре інфекційне захворювання переважно бактеріальної етіології, яке характеризується вогнищевим ураженням респіраторних відділів легень та обов’язковою наявністю внутрішньоальвеолярної ексудації (МОЗ України, 2007).

Національна дискусія про роль вакцинації в профілактиці грипу та пов’язаних з ним ускладнень, наприклад пневмонії, триває. Буквально минулого місяця Вільям Шаффнер (William Schaffner), медичний директор Національного фонду по боротьбі з інфекційними захворюваннями (National Foundation for Infectious Diseases), пояснив профілактичне значення щорічної вакцинації проти грипу. «Вакцина, безумовно, кращий спосіб захистити себе і своїх близьких, — сказав він. — Слід пам’ятати, що навіть якщо ви захворієте грипом після вакцинації, швидше за все, ви все одно отримаєте користь від вакцини, оскільки перебіг захворювання у вас буде у легшій формі й коротшої тривалості. І що важливіше — буде нижчий ризик розвитку ускладнень, включаючи пневмонію, госпіталізацію і смерть», — зауважив В. Шаффнер.

Група вчених з Лікарні Маунт Сінай Святого Луки в Нью-Йорку (Mount Sinai St. Luke’s, New York), на чолі з Кам Сінг Хо (Kam Sing Ho) провели ретроспективне дослідження з вивчення ефективності вакцинація проти грип. «Пневмонія є причиною 50% смертей протягом сезону грипу, однак вакцинацію використовують недостатньо. Ми вже знаємо про користь вакцинації. Вона не потребує зменшення маси тіла, фізичних навантажень або призначення лікарських засобів, потрібно просто поговорити з пацієнтом. Ми втрачаємо хорошу можливість запропонувати вакцинацію проти грипу, — пояснив К.С. Хо на зустрічі CHEST 2019 р. в Новому Орлеані. — Якщо хтось перебуває в лікарні протягом 5–6 днів, ми повинні хоча б раз обговорити з цим пацієнтом питання вакцинації».

Об’єкти і методи дослідження

У своєму ретроспективному дослідженні К.С. Хо і співавтори вивчили 735 120 госпіталізацій з приводу пневмонії в Національній базі даних повторних госпіталізацій Управління з досліджень і якості в охороні здоров’я (Agency for Healthcare Research and Quality) за 2014 р. Лише 13 983 (1,9%) цих пацієнтів були вакциновані проти грипу на час госпіталізації. «Це зовсім не багато, — зазначив К.С. Хо. — Частота повторних госпіталізацій з будь-якої причини протягом 30 днів становила 11,9%, а пневмонія була причиною повторної госпіталізації у 81,0% випадків».

Пацієнтів підбирали на підставі типу лікарні (міської чи сільської), розміру лікарні, страховки, віку, статі та фінансового забезпечення. «Ми дійсно хотіли переконатися, що порівнюємо зіставні речі», — сказав К.С. Хо. Дослідники порівняли 9777 пацієнтів із позалікарняною пневмонією, які отримали вакцинацію проти грипу, і 9777 пацієнтів, які не були вакциновані проти грипу.

Результати

Частота повторних госпіталізацій була нижчою у пацієнтів, вакцинованих під час початкової госпіталізації, ніж у невакцинованих (8,6% порівняно з 11,0%). Смертність під час повторної госпіталізації була значно нижчою у вакцинованих, ніж у невакцинованих пацієнтів (1,11% порівняно з 2,96%).

Також показники летальності під час повторної госпіталізації були значно нижче у вакцинованих, ніж у невакцинованих пацієнтів (1,3% порівняно з 5,5%).

Вакцинація під час перебування у стаціонарі знижувала частоту повторних госпіталізацій на 6,5% (відношення ризиків 0,82; 95% довірчий інтервал 0,69–0,98).

Висновки

Рутинна вакцинація пацієнтів, госпіталізованих із пневмонією, може справити позитивний вплив на частоту повторних госпіталізацій і смертності. «Все, що потрібно для зниження частоти повторних госпіталізацій, — це знайти пару хвилин до виписки, — сказав К.С. Хо. — Запитайте себе: чи можу я зробити що-небудь, аби запобігти повторній госпіталізації прямо зараз? Давайте поговоримо про вакцинацію».

  • Kam Sing Ho (2019) Routine influenza vaccination for all adults hospitalized with pneumonia may save lives and reduce hospitalizations. CHEST, Oct. 14.

Анна Хиць