Вакцинація проти грипу: останні рекомендації 2019–2020 рр.

22 жовтня 2019 о 14:46
16513

Щороку грип вражає мільйони людей, стає причиною сотні тисяч госпіталізацій та десятків тисяч смертей по всьому світі. Особливо небезпечним був минулорічний епідемічний сезон грипу в США, спричинений сезонним штамом вірусу грипу A (H3N2), який, за оцінками Центрів з контролю і профілактики хвороб (Centers for Disease Control and Prevention — CDC), призвів до майже 80 тис. смертей і найбільшої з будь-коли підтвердженої кількості летального кінця серед дітей — 185 осіб.

Тому вчені закликають спеціалістів усіх галузей медицини проводити роботу з пацієнтам щодо щорічної вакцинації проти грипу, яка може знизити ризик розвитку тяжкого перебігу грипу або тяжких ускладнень, що призводять до летального кінця.

CDC і Консультативний комітет з практики імунізації (Advisory Committee on Immunization Practices — ACIP) випустили оновлені Рекомендації щодо вакцинації проти грипу на сезон 2019–2020 рр.

Вакцини від грипу на сезон 2019–2020 рр.

У цьому сезоні внесені зміни до всіх вакцин, ліцензованих у США, порівняно з вакцинами за 2018–2019 рр. Тепер трьохвалентні вакцини проти грипу міститимуть гемаглютинін, отриманий з вірусів A/H1N1, A/H3N2 та B/Victoria (табл. 1).

Таблиця 1. Трьохвалентні вакцини проти грипу

A/Brisbane/02/2018 (H1N1) pdm09-подібний вірус

A/Kansas/14/2017 (H3N2)-подібний вірус

B/Colorado/06/2017-подібний вірус (лінія Victoria)

Чотирьохвалентні вакцини проти грипу будуть містити три рекомендованих вище віруси та вірус B/Phuket/3073/2013-подібний вірус (лінія Yamagata).

Застосування вакцин

У минулому році Управління з контролю за якістю харчових продуктів і лікарських засобів США (U.S. Food and Drug Administration — FDA) внесло зміни до застосування двох вакцин проти грипу: чотирьохвалентної вакцини Афлюрія (Afluria Quadrivalent) і чотирьохвалентної вакцини Флюзон (Fluzone Quadrivalent). Було схвалено рішення про розширене вікове показання для чотирьохвалентної інактивованої вакцини проти грипу Афлюрія, яка тепер ліцензована для застосування у дітей віком ≥6 міс. Дітям віком 6–35 міс необхідно отримати 0,25 мл при кожному введенні. Усі особи віком ≥36 міс (або ≥3 роки) повинні отримувати 0,5 мл при кожному введенні.

У січні 2019 р. FDA схвалило зміни в дозуванні для чотирьохвалентної вакцини Флюзон. Зміна дозування стосується дітей віком 6–35 міс. Раніше дітям зазначеного віку було рекомендовано вводити 0,25 мл цієї вакцини для кожної дози. Тепер діти віком 6–35 міс можуть отримувати 0,25 або 0,5 мл — при кожному введенні. Для цієї вікової категорії немає переваги для того чи іншого розміру дози. Усі особи віком ≥36 міс мають отримувати 0,5 мл при кожному введенні.

Важливо враховувати, що для дітей віком 6–35 міс на сьогодні можна використовувати чотири різні інактивовані вакцини проти грипу, але обсяги доз для цієї вікової категорії розрізняються залежно від виду вакцини. Слід проявляти обережність і вводити належну дозу відповідної вакцини пацієнтам цього віку. Додаткову інформацію наведено в табл. 2.

Таблиця 2. Дози інактивованих чотирьохвалентних вакцин проти грипу для дітей віком 6–35 міс

Афлюрія: 0,25 мл при кожному введенні (містить 7,5 мкг гемаглютиніну кожного вакцинного вірусу)

Флюарикс: 0,5 мл при кожному введенні (містить 15 мкг гемаглютиніну кожного вакцинного вірусу)

ФлюЛавал: 0,5 мл при кожному введенні (містить 15 мкг гемаглютиніну кожного вакцинного вірусу)

Флюзон: 0,25 мл при кожному введенні (містить 7,5 мкг гемаглютиніну кожного вакцинного вірусу) або 0,5 мл при кожному введенні (містить 15 мкг гемаглютиніну кожного вакцинного вірусу)

Як альтернатива здоровим дітям віком ≥2 років можна вводити живу атенуйовану вакцину проти грипу (LAIV4) по 0,2 мл інтраназально (0,1 мл у кожну ніздрю). Вакцина LAIV4 не ліцензована для застосування у дітей віком до 2 років.

Кратність імунізації, необхідна для дітей віком від 6 міс до 8 років

Як і в попередні сезони, деяким групам дітей (табл. 3) віком від 6 міс до 8 років у цьому сезоні будуть необхідні дві дози вакцини проти грипу, які слід вводити з інтервалом не менше 4 тиж.

Таблиця 3. Групи дітей, які потребують введення двох доз вакцини

Діти, які раніше не отримали двох або більше повних доз будь-якої трьох- або чотирьохвалентної вакцини проти грипу (включаючи LAIV) до 1 липня 2019 р.

Діти з невідомим анамнезом вакцинації

Дітям віком старше 8 років, яким показані дві дози, друга доза рекомендується, навіть якщо дитині виповниться 9 років у період між введенням першої та другої дози.

Дітям цієї вікової категорії, які отримали дві або більше повних доз будь-якої трьох- або чотирьохвалентної вакцини проти грипу до 1 липня 2019 р., для цього сезону буде потрібна тільки одна доза.

Терміни проведення вакцинації

Оскільки терміни початку, максимальної захворюваності та завершення сезонів грипу щороку різняться і їх не можна передбачити, точний час для вакцинації визначити неможливо. З огляду на це та на ризики можливого ослаблення імунної відповіді на вакцину, CDC і ACIP рекомендують виконати вакцинацію до кінця жовтня. Діти віком від 6 міс до 8 років, яким необхідно дві дози, повинні отримати свою першу дозу якомога швидше після появи вакцини, щоб до кінця жовтня їм можна було ввести другу дозу (яку необхідно вводити як мінімум через 4 тиж після першої дози). У осіб, яким потрібна лише одна доза для майбутнього сезону, рання вакцинація, наприклад у липні або серпні, може призвести до зниження захисту від грипу в кінці сезону; особливо це стосується людей похилого віку.

Доступні вакцини

Медичні працівники можуть вводити будь-яку ліцензовану вакцину проти грипу, відповідно віку і стану здоров’я пацієнта. Можливі варіанти включають інактивовані, рекомбінантні або живі атенуйовані вакцини проти грипу. Крім того, людям віком ≥65 років можна вводити трьохвалентну вакцину проти грипу з ад’ювантом або трьохвалентну високодозову вакцину. Рекомендацій щодо переваги одного типу вакцини проти грипу порівняно з іншими немає, але тривають спроби оцінити ефективність різних вакцин проти грипу в різних популяціях.

Декретовані групи

Протягом сезону грипу 2019–2020 рр. CDC і ACIP продовжують рекомендувати планову щорічну вакцинацію проти грипу всім особам віком ≥6 міс, які не мають протипоказань до вакцинації. Вакцинація для запобігання грипу особливо важлива для осіб із підвищеним ризиком тяжкого перебігу захворювання та ускладнень грипу. Якщо обсяги поставки вакцин обмежені, основні зусилля мають бути спрямовані на проведення вакцинації в тих групах, де ризик тяжкого перебігу захворювання найвищий — це маленькі діти, люди похилого віку та особи із хронічними проблемами зі здоров’ям. Люди, які живуть разом з особами групи підвищеного ризику ускладнень, пов’язаних із грипом, або доглядають за ними, також повинні бути в центрі уваги при вакцинації в умовах, коли поставки вакцин обмежені. Повний список груп, для яких вакцинація обов’язкова, наведено в табл. 4.

Таблиця 4. Декретовані групи для вакцинації

Діти віком <5 років (особливо віком <2 років)

Дорослі віком ≥65 років

Дорослі та діти з хронічними захворюваннями, наприклад із хронічними легеневими (включаючи бронхіальну астму), серцево-судинними (виключаючи ізольовану артеріальну гіпертензію), нирковими, печінковими, неврологічними, гематологічними або метаболічними порушеннями (включаючи цукровий діабет)

Люди з імунодефіцитними станами (включаючи серед іншого імуносупресію, викликану лікарськими препаратами або ВІЛ-інфекцією)

Вагітні та жінки в післяпологовий період

Діти і підлітки (віком від 6 міс до 18 років), які отримують препарати, що містять ацетилсаліцилову кислоту або саліцилати

Особи, які проживають у будинках для людей похилого віку та інвалідів, або перебувають в інших установах для довгострокового догляду

Люди, які страждають тяжким ожирінням (індекс маси тіла ≥40)

Медичні працівники

Особи, які здійснюють догляд за дітьми віком <5 років і дорослими віком ≥50 років

Особи, які здійснюють догляд за пацієнтами із захворюваннями, які підвищують ризик тяжкого перебігу грипу та його ускладнень

  • Grohskopf L.A., Alyanak E., Broder K.R. et al. (2019) Prevention and Control of Seasonal Influenza with Vaccines: Recommendations of the Advisory Committee on Immunization Practices — United States, 2019–20 Influenza Season. Recom. Rep., 68(3): 1–21.

Анна Хиць