Грип у період вагітності

23 жовтня 2019 о 12:25
8291

З початком осені підвищується захворюваність на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ). В Україні щорічно ці захворювання діагностують у 10–25% населення, і вагітні не є винятком. Вагітні належать до детермінованої групи ризику захворювання на грип. Зміни в їх імунній, серцевій і дихальній системах, що відбуваються внаслідок вагітності, роблять вагітних більш схильними до тяжкого перебігу грипу, підвищують ризик госпіталізації і навіть смерті.

Тому Центри з контролю і профілактики хвороб (Centers for Disease Control and Prevention — CDC) закликають всіх вагітних проводити вакцинацію перед сезоном грипу, адже грип у період вагітності несе високий ризик не тільки для самих жінок, а й для їхніх дітей.

Профілактика грипу в період вагітності

Міжнародний досвід свідчить, що найефективнішим захистом проти грипу залишається специфічна профілактика шляхом проведення щеплення. Вакцинація проти грипу рекомендована всім вагітним у період підвищення захворюваності на цю патологію (за відсутності протипоказань) і не залежить від терміну вагітності. Введення інактивованої вакцини вагітній не лише знижує ризик захворіти на грип, але й захищає дитину від захворювання на грип у перші 6 міс після народження. Протипоказанням у період вагітності є лише жива ослаблена вакцина проти грипу.

Ризики та ускладнення

Грип у період вагітності може впливати на плід навіть за відсутності трансплацентарної передачі. Проведені у 2013 р. систематичний огляд і метааналіз досліджень грипу чи грипоподібних захворювань у І триместр свідчать, що ці перенесені захворювання пов’язані з підвищеним ризиком вроджених аномалій, включаючи:

  • заячу губу;
  • дефекти нервової трубки;
  • гідроцефалію;
  • вроджені вади серця.

Також є повідомлення про те, що грип у період вагітності пов’язаний із підвищеним ризиком:

  • самовільних абортів;
  • передчасних пологів;
  • недостатньої маси тіла при народженні;
  • недоношеності;
  • смерті плода.

Лікування грипу в період вагітності

Якщо вагітна хворіє, і лікар підозрює грип, важливо, щоб вона негайно почала отримувати противірусне лікування. Вагітним із підтвердженим або ймовірним діагнозом «грип» слід якомога швидше призначити озельтамівір, незалежно від триместру вагітності. Дози і кратність введення препарату не відрізняються у вагітних і невагітних.

Рішення про призначення озельтамівіру має приймати лікар на підставі фізикального огляду, а не на підставі діагностичного тестування: це пов’язано з низькою чутливістю діагностичних експрес-тестів грипу і тривалим часом, який потрібен для проведення точнішої діагностики. Оптимально розпочати противірусне лікування в перші 48 год після появи симптомів. З цієї причини вагітним із симптомами грипу необхідно звертатися до лікаря на самому початку захворювання.

Висновки

Рекомендації щодо вакцинації вагітної проти грипу від гінеколога і сімейного лікаря — найважливіші фактори мотивації для пацієнтів. Медичні працівники повинні інформувати вагітних про підвищений ризик розвитку ускладнень, пов’язаних із грипом, і закликати їх до проведення вакцинації. Вагітні також повинні бути проінформовані про те, що вакцинація проти грипу у період вагітності може захистити їх дитину від захворювання на грип протягом перших 6 міс життя.

Також CDC рекомендує, щоб усі діти, починаючи з віку 6 міс, отримували вакцину проти грипу щорічно.

  • Rasmussen S.A., Jamieson D.J., Bresee J.S. et al. (2008) Pandemic Influenza and Pregnant Women. Emerg. Infect. Dis. DOI: 10.3201/eid1401.070667.

Анна Хиць