Анемія у період вагітності може негативно впливати на розвиток нервової системи у плода

21 жовтня 2019 о 15:40
9648

Актуальність

Одним із найпоширеніших захворювань у період вагітності є анемія, частка якої становить 90% хвороб крові, причому у 9 із 10 вагітних діагностують саме залізодефіцитну форму.

Залізодефіцитна анемія (ЗДА) — патологічний стан, який характеризується порушенням синтезу гемоглобіну та еритропоезу внаслідок дефіциту в організмі заліза.

За даними ВООЗ, частота ЗДА у вагітних у різних країнах коливається від 21 до 80%, якщо зважати на рівень гемоглобіну, і від 49 до 90% — на рівень заліза в сироватці крові. У слаборозвинених країнах частота ЗДА у вагітних досягає 80%. У країнах з високим рівнем життя населення і нижчою народжуваністю ЗДА діагностують у 8–20% вагітних.

Об’єкти і методи дослідження

У Каролінському інституті (Karolinska Institutet) проведено дослідження, в якому взяли участь більше ніж 3000 жінок і понад півмільйона дітей, які народились у Швеції в 1997–2010 рр.

При дослідженні виявлено, що у дітей, які народились у жінок з діагностованою анемією до 31-го тижня вагітності, був підвищеним ризик розвитку синдрому дефіциту уваги і гіперактивності (СДУГ), аутизму (Ам) та значно підвищений ризик розумової відсталості (РВ) порівняно з дітьми, які народились у здорових жінок. Ам діагностований у 4,9% дітей, які народились у жінок з діагностованою анемією до 31-го тижня вагітності, порівняно дітьми, які народились у здорових жінок — 3,5%, СДУГ — у 9,3 та 7,1%; РВ — у 3,1 та  1,3% дітей відповідно.

Після корекції на інші фактори, такі як рівень достатку та вік жінок, дослідники прийшли до висновку, що ризик розвитку Ам на 44% вищий порівняно з дітьми, які народились у здорових жінок, ризик СДУГ — на 37%, а ризик розумової відсталості — на 120%. Навіть порівнюючи братів та сестер у дітей, які народились при діагностиці анемії на ранніх термінах, відзначали більш високий ризик розвитку аутизму та розумової відсталості. Вчені зазначають, що діагностика анемії на більш пізніх термінах, після 30-го тижня, не виявляла підвищеного ризику жодного із захворювань.

«Виявлення анемії на ранніх термінах вагітності може відображати тяжчий і триваліший дефіцит поживних речовин для плода, — вважає Рене Гарднер (Renee Gardner), координатор дослідження. — Різні ділянки головного мозку і нервової системи розвиваються в різні терміни вагітності, тому більш раннє виникнення анемії може інакше впливати на головний мозок порівняно з більш пізнім впливом анемії». Дослідники також відзначили, що раннє діагностування анемії було пов’язане з малим розміром плода для гестаційного віку, в той час як більш пізній розвиток анемії був пов’язаний з великим розміром плода для гестаційного віку. Діти, які народилися у жінок з анемією, діагностованою на пізніх термінах вагітності, зазвичай мають достатні запаси заліза в організмі, на відміну від дітей, народжених у жінок з анемією, яку діагностовано на ранніх термінах вагітності.

Висновки

Вчені підкреслюють важливість раннього скринінгу вагітних для виявлення анемії, дефіциту заліза та обов’язкове консультування вагітних з питань раціонального харчування. Дорослим жінкам зазвичай потрібно 15 мг заліза на добу, хоча у період вагітності ця потреба може зростати.

  • Wiegersma A.M., Dalman C., Lee B.K. et al. (2019) Association of Prenatal Maternal Anemia With Neurodevelopmental Disorders. JAMA Psychiatry, Sept. 18. doi: 10.1001/jamapsychiatry.2019.2309.

Анна Хиць