Опубліковано проекти вимог до надання гарантованих послуг за програмою медичних гарантій

18 липня 2019 о 15:43
3615

У 2020 р. на виконання Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» Програма медичних гарантій запрацює у повному обсязі. Медичні послуги на всіх рівнях буде закуповувати у надавачів та оплачувати за договором Національна служба здоров’я України (НСЗУ). Здійснення закупівель послуг передбачатиме дотримання надавачами умов забезпечення послугами та специфікаціями на конкретні послуги/групи послуг («вимоги»).

Для чого потрібні вимоги до послуг?

НСЗУ може укладати договори з медичними закладами, які автономізовані (перетворені в комунальні некомерційні підприємства), комп’ютеризовані та підключені до електронної системи охорони здоров’я, та оплачувати надані ними послуги за умови, якщо ці послуги відповідають визначеним і затвердженим вимогам.

Нагадаємо, у 2020 р. почнуться зміни в лікарнях: стан готовності областей і як пройти реорганізацію.

Дві частини вимог

Наразі вимоги розділені на 2 частини:

  1. Вимоги до загальних послуг стаціонару (терапевтичних та хірургічних): терапія, педіатрія, дитяча хірургія та хірургія для дорослих.
  2. Вимоги до окремих (пріоритетних) послуг, які мають значний вплив на стан здоров’я населення та які будуть оплачені за підвищеним тарифом: амбулаторні ендоскопічні дослідження, стаціонарна допомога пацієнтам з інфарктом міокарда, мозковим інсультом, неонатальна допомога та допомога при пологах.

Коли почнуть діяти вимоги до послуг?

Затверджені вимоги діятимуть починаючи з 2020 р. За необхідності на наступні роки вимоги можуть бути доповнені чи переглянуті. Звертаємо увагу майбутніх партнерів НСЗУ, що відповідність розробленим вимогам щодо мінімального обсягу послуг не відміняє необхідності дотримання чинних вимог щодо ліцензування та табеля оснащення закладу.

Що буде, якщо заклад не відповідатиме вимогам до пріоритетних послуг?

Такий заклад не зможе претендувати на оплату послуг за підвищеним тарифом. Якщо пріоритетні послуги будуть надані в такому закладі, вони будуть оплачені за звичайними тарифами, за умови, що вони відповідають загальному рівню надання послуг.

Докладніше про вимоги

Для ознайомлення та громадського обговорення НСЗУ опублікувало проекти вимог до медичних послуг, які будуть надаватися за Програмою медичних гарантій за договором з НСЗУ. Ці вимоги сформовані протягом 5 міс за результатами активної роботи провідних лікарів-практиків з усієї України, 150 позаштатних експертів НСЗУ, а також фахівців НСЗУ та Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) України.

Коментарі та пропозиції щодо вимог можна надсилати до 1 серпня 2019 р. на адресу [email protected]  (Євгенія Мельник, заступниця начальника відділу взаємодії із зовнішніми експертами). Усі напрацьовані документи будуть передані для затвердження до МОЗ України.

Проекти вимог до надання гарантованих медичних послуг за програмою медичних гарантій за напрямом:

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами nszu.gov.ua